Cuestiones
ayuda
option
Mi Daypo

TEST BORRADO, QUIZÁS LE INTERESEGuia català C2 c.lectora i expressió escrita (àrea 1)

COMENTARIOS ESTADÍSTICAS RÉCORDS
REALIZAR TEST
Título del test:
Guia català C2 c.lectora i expressió escrita (àrea 1)

Descripción:
idiomas

Autor:
AVATAR

Fecha de Creación:
24/10/2023

Categoría:
Idiomas

Número preguntas: 25
Comparte el test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Comparte el test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Últimos Comentarios
No hay ningún comentario sobre este test.
Temario:
L’àrea de comprensió lectora i expressió escrita consta de tres tasques: 🔄 Tasca 1. Transformació - Objectiu: Escriure un text transformant la informació de fonts diverses. - Públic: Adaptar el text a un tipus de lectors determinats. - Finalitat: Informar o persuadir. 📊 Tasca 2. Síntesi i Valoració - Objectiu: Escriure un text amb finalitat pública, professional o acadèmica. - Fonts: Utilitzar informació de fonts diverses, sintetitzar-la i valorar-la. - Públic: Organitzacions, publicacions especialitzades o d’àmbit general. 💡 Tasca 3. Argumentació - Objectiu: Redactar un text argumentatiu. - Tema: Donar l'opinió sobre un tema a partir d'una citació breu. - Públic: Publicacions d’àmbit general.
Què heu de tenir en compte a l’hora d’escriure els textos? 2.1. 📚 Característiques generals i comunes a les tasques 🧠 Coneixements generals: No és necessari tenir coneixements previs especialitzats. ✅ Correcció gramatical: Cal tenir un control elevat de la gramàtica i la puntuació. 🔗 Cohesió i coherència: Utilitzar adequadament pronoms, temps verbals, conjuncions, etc. 📜 Estructura del text: Han d'estar ben ordenats en paràgrafs amb una estructura clara (títol, introducció, desenvolupament i conclusió). ⚠️ Consell: Destineu temps a planificar i fer esborranys.
Tasca 1 (transformació) 🎯 Objectiu En aquesta tasca, l'objectiu és demostrar la vostra capacitat per comprendre, triar i adaptar informació de diverses fonts, transformant-la en un text coherent i ben estructurat. 📊 Fonts: Es poden donar gràfiques, entrevistes, apunts esquemàtics, etc., que heu d'utilitzar com a base per al vostre text. 📄 Extensió: El text ha de tenir entre 150-200 paraules. 🚫 Plagi: Cal assegurar-se de no copiar la informació tal com està en les fonts originals. L'informació ha de ser triada i transformada. 🔄 Transformació: Adapteu les dades i informacions perquè encaixin amb el vostre discurs. EXEMPLE DE TASCA 1 Heu assistit com a periodista a la roda de premsa en què s’han presentat els resultats de l’any 2009 de l’informe PISA, relatiu a l’avaluació de competències al final de l’ensenyament obligatori en diferents països del món. En la roda de premsa us han lliurat un dossier amb les diapositives de la presentació, juntament amb informació d’altres fonts que les completen.  Redacteu una notícia per al diari en què treballeu, d’unes 150/200 paraules, que integri i exposi les dades i el contingut del dossier facilitat als mitjans de comunicació.  Eviteu de repetir les expressions contingudes en el dossier, i que podrien aparèixer en els altres diaris.  Tingueu en compte que el lector no especialitzat sempre vol llegir coses concretes, és a dir, veure quina incidència tenen els resultats en la societat. .
Tasca 1: Passos i Recomanacions 📖 Llegiu l'Enunciat Durada: No més de 10 minuts. Informació a Considerar: - Descripció de la situació. - El vostre rol (per exemple, periodista). - Tipus de text a escriure. - Número aproximatiu de paraules. - Tipus de lector destinatari. 📊 Anàlisi de les Fonts Gestió: Trieu la informació més rellevant i ignoreu la que és irrellevant. 🖊️ Redacció - Temps recomanat: 45 minuts. - Transformació: No copieu la informació original; transformeu-la. - Integració: Incorporeu la informació triada d'una manera que flueixi naturalment dins del text. 🗒️ Consells - Planificació: Dediqueu alguns minuts a planificar la vostra redacció. - Reordenació: No és obligatori seguir l'ordre original de la informació; podeu reorganitzar-la per donar-li més lògica o importància dins del vostre text. - Pes Relatiu: Doneu més pes a la informació més rellevant per al vostre text. - Naturalitat: La integració de la informació ha de ser natural i coherent. Context: Manteniu sempre en ment a qui va dirigit el text i quina és la seva finalitat. - Revisió: Deixeu uns minuts al final per a la revisió del text, tant per a l'ortografia i gramàtica com per a la coherència i fluïdesa.
Tasca 1 (transformació) bons títols 👀 Atractiu Visual i Mental El títol serveix com a "porta d'entrada" al vostre text. Per tant, ha de ser suficientment atractiu per captar l'atenció del lector, però també ha de ser representatiu del contingut que segueix. 💡 Exemples de Títols Efectius - Informatius i Enganxosos: "Els resultats de l’informe PISA situen Catalunya per sobre de la mitjana europea". 🎯 Exemples de Títols Inadequats - Genèrics: "Tasca 1", "Notícia". - Confusos: "Es mostren els resultats de l’informe PISA".
Tasca 1 (transformació) bona introducció Exemples: CORRECTE: Recentment s’ha publicat l’informe PISA corresponent a l’any 2009, el qual, elaborat sota la responsabilitat de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmics) i de caràcter triennal, permet valorar el nivell dels estudiants d’arreu del món al final de l’ensenyament obligatori en tres disciplines: la comprensió lectora, les ciències de la naturalesa i les matemàtiques. CORRECTE: Els resultats de l’informe PISA de l’any 2009 situen Catalunya per sobre de la mitjana global. Un total de 1.381 alumnes procedents de 50 centres d’educació secundària de Catalunya van ser examinats en els àmbits de comprensió lectora, ciències naturals i matemàtiques, amb l’objectiu d’obtenir un conjunt d’indicadors que permetessin avaluar i comparar les habilitats dels alumnes al final de l’ensenyament obligatori arreu del món. INCORRECTE: Aquesta notícia s’escriu per donar a conèixer els resultats de l’informe PISA sobre l’avaluació de competències al final de l’ensenyament obligatori. INCORRECTE: A continuació s’exposen els resultats de l’informe PISA sobre l’avaluació de competències al final de l’ensenyament obligatori. 🖊️ Introducció Impactant Una bona introducció ha de fer tres coses: 1- Enganxar el Lector: Frase impactant o una estadística sorprenent com a ganxo. 2- Contextualitzar: Doneu una visió general ràpida del tema que tractareu. 3- Esquematitzar: Doneu una petita pista del que el lector pot esperar del text, sense revelar massa.
Tasca 1 (transformació) Adequació al registre i al gènere 🗣️ Registre de Llenguatge Formal o Neutre: Aquest tipus de text requereix un llenguatge formal o neutre. Això implica que s'hauria d'evitar el llenguatge col·loquial o les expressions que són pròpies de la llengua oral. ✅ Correcte: "Les dades indiquen una millora en els resultats acadèmics." ❌ Incorrecte: "Les xifres mostren que els nens s'ho estan petant a l'escola." 📊 Presentació Objectiva de Dades Eviteu Opinions: Com que és una notícia, el text ha de ser objectiu. Els fets i les dades han de parlar per si mateixos. ✅ Correcte: "Segons l'informe PISA, Catalunya supera la mitjana europea en ciències." ❌ Incorrecte: "L'informe PISA mostra que Catalunya està fent-ho genial en ciències, molt millor que els altres!" 🎯 Enfocament en el Públic No Especialitzat: El vostre públic no té per què ser expert en el tema, així que eviteu jargons tècnics o conceptes complexos sense explicació.
Tasca 1 (transformació) No és adequat expressar l’opinió de manera directa perquè no s’ha de redactar ni una carta al director ni un article d’opinió. En tot cas, si hi apareix la veu de l’autor, ha de fer-se amb elegància, de manera atenuada. CORRECTE: De l’observació d’aquestes xifres es pot concloure que, davant les dades de l’estudi, és urgent una resposta de les autoritats en matèria educativa, encaminada a aprofitar la tendència a l’alça del darrer trienni i a impulsar noves fórmules didàctiques per tal d’ubicar el sistema docent del nostre país en el lloc adequat. INCORRECTE: Donats aquests resultats, puc afirmar que l’ensenyament a Catalunya està resultant ser d’una major qualitat i eficiència i que cada cop són més el joves de la nostra comunitat que es prenen els seus estudis amb més interès. Tot i així, penso que ens queda un llarg camí per recórrer per tal d’adequar els nostres ensenyaments públics a la qualitat que mostra l’ensenyament privat. Penso que això és degut a un tema bàsic de realitat dins les aules, ja que els centres públics tenen més ràtio d’alumnes per aula i han d’acollir més diversitat cultural. Un punt clau en aquesta qüestió és la destinació d’un major nombre de recursos als centres públics. Per tant, no és acceptable en cap circumstància les retallades de pressupost a l’ensenyament, ja que d’aquests alumnes en dependrà el futur de Catalunya. Des d’aquí vull fer una crida a tota la societat per tal que tots junts lluitem i apostem per una ensenyança digna. .
Tasca 1 (transformació) Bons exemples: - En el primer l’autor usa informació de collita pròpia per interpretar i valorar de manera crítica les dades, però sense allunyar-se de l’objectiu ni del tema ni del grau de formalitat, i en tot moment manté la distància respecte del lector. - En el segon, l’autor crida l’atenció sobre una dada que es pot considerar rellevant i, fins i tot, proposa una mesura, però mantenint el to de formalitat adequat i l’objectivitat requerida. En el marc dels indicadors de rendiment, convé esmentar que les dades s’han extret d’una mostra de 1.381 persones provinents en la major part de centres públics i concertats, i que els resultats mostren una millora substancial respecte de l’any 2006 en els tres àmbits objecte d’estudi, la qual cosa es tradueix en una situació lleugerament superior a la mitjana de l’OCDE. No obstant això, cal no oblidar que les dades de l’any 2006 havien sofert una davallada en relació amb les de 2003, fet que demostra que la situació actual és, aproximadament, la mateixa que la dels dos cicles anteriors. Més significatives són encara les diferències de rendiment en funció de l’origen dels estudiants, ja que segons les dades els estudiants catalans procedents d’un altre país se situen gairebé 85 punts percentuals per sota dels autòctons. En vista d’aquests resultats probablement caldrà un esforç molt gran de les administracions per tal de reduir aquesta diferència a la mínima expressió. .
Tasca 1 (transformació) Redacció del Text 📌 Estructuració Lògica - Dividir el text en paràgrafs significatius. - Mantenir la coherència temàtica entre paràgrafs. - Evitar ruptures sobtades o canvis bruscos de temàtica. 📘 Ús de Connectors i Conjuncions - Emprar connectors i conjuncions adequadament. - Assegurar-se que expressen el que volem comunicar. 🚫 Estils a Evitar - No utilitzar un estil telegràfic. - Evitar frases excessivament curtes. 📚 Riquesa Lèxica Utilitzar un vocabulari ampli i precís. ✨ Objectiu Crear una impressió positiva en el lector. CORRECTE: En el marc dels indicadors de rendiment, convé esmentar que les dades s’han extret d’una mostra de 1.381 persones provinents en la major part de centres públics i concertats, i que els resultats mostren una millora substancial respecte de l’any 2006 en els tres àmbits objecte d’estudi, la qual cosa es tradueix en una situació lleugerament superior a la mitjana de l’OCDE. No obstant això, cal no oblidar que les dades de l’any 2006 havien sofert una davallada en relació amb les de 2003, fet que demostra que la situació actual és, aproximadament, la mateixa que la dels dos cicles anteriors. INCORRECTE: Tenint en compte aquests resultats podem observar que els resultats obtinguts a Catalunya l’any 2009 han estat millor que els resultats obtinguts en anys anteriors. Així doncs, també podem observar que els resultats en el rendiment de les noies és molt més millor que el dels nois. Sobre l'incorrecte: El lèxic és repetitiu i "així doncs" hauria d’introduir una conseqüència del que l’autor ha dit, però en realitat el que es presenta és una informació addicional; a més, el punt i a part és totalment innecessari. .
Tasca 1 (transformació) Acabament del Text 🎯 Importància d'un Bon Tancament - Arrodoneix el text. - Dóna significat al discurs global. - Causa una impressió positiva. - Proporciona una percepció real de final al lector. 👎 Mals Finals - Introducció de noves dades no esmentades anteriorment. - Enganyar el lector amb la sensació de conclusió quan en realitat s'introdueixen elements nous. 📜 Exemple de Mal Final "Per concloure, un altre punt per remarcar és que el rendiment mitjà en la comprensió lectora és de 498, on les noies tenen un índex més elevat. També surt reflectit clarament que el rendiment de la comprensió lectora surt més elevat en els alumnes nadius que no pas en els no nadius." En els següents exemples, l’acabament, a tall de conclusió, és breu i inapropiat per al tipus de text que es demana: - "Totes les dades esmentades les podran trobar al PISA." - "Continuarem millorant el 2012?".
Tasca 2 (Síntesi i Valoració) 🎯 Objectiu de la Tasca - Demostrar la capacitat d'entendre informació. - Escriure un text amb finalitat pública, professional o acadèmica. 📋 Extensió - 350-400 paraules. 🎯 Finalitat del Text - Sintetitzar i reelaborar la informació. - Contrastar i valorar la informació des del propi punt de vista. 👥 Públic Objectiu - Segons les instruccions: pot ser una publicació especialitzada o d'àmbit general. EXEMPLE DE TASCA 2 La revista especialitzada en anàlisi de l’actualitat Última Hora us ha encarregat, com a experts, que escrigueu l’article introductori d’un número monogràfic que es dedicarà a la relació entre poder i comunicació. L’article ha de tenir entre 350/400 paraules.  A continuació teniu dos textos que us ajudaran a documentar-vos.  Recordeu que l’article és per a una revista especialitzada, i no pas per a un públic general.  La revista té molt interès que el text contingui:  •Una exposició que integri el contingut dels textos que us donen com a suport, i •Una valoració de fins a quin punt creieu que les xarxes socials i l’accés a la informació i el coneixement fan una societat més lliure i més justa.
Tasca 2 (Síntesi i Valoració) Com fer la Tasca 2 Lectura de l'enunciat i informació: Màxim 20 minuts. Temps total recomanat per a la tasca: 1 hora i 15 minuts. 📋 Pas 1: Llegir l'Enunciat Descripció de la situació. Paper a adoptar. Tipus de text a escriure. Extensió del text. Finalitat i contingut del text. 📋 Pas 2: Llegir la Informació Donada A partir d'articles, gràfics, taules, etc. Usar com a suport per al teu escrit. 📋 Pas 3: Planificació Triar informació rellevant. Interpretar la informació correctament. 📋 Pas 4: Redacció Síntesi dels textos de suport. Valoració a partir del teu punt de vista. El text ha de ser independent. 📋 Pas 5: Utlitzar la Informació Fonamentar, exemplificar i justificar les teves idees. Integrar la informació de manera crítica i natural.
Tasca 2 (Síntesi i Valoració) Adequació al Registre i Gènere en la Tasca 2 📚 Tipus de Text i Audiència - Seguir les directrius de l'enunciat sobre el tipus de text i audiència. - Per exemple, si és per a una revista especialitzada, el llenguatge ha de ser formal i objectiu. 🚫 Evitar Opinions Directes - No és un article d'opinió ni una carta al director. - Si s'inclou la veu de l'autor, ha de ser de manera atenuada i elegant. 🚫 Exemples Inadequats - Expressions com "Estic totalment d’acord amb l’opinió del senyor Julian Assange" són massa directes. - Evitar llenguatge col·loquial o expressions de la llengua oral com "És la wikirevolució, nena!" - Evitar adreçar-se directament al lector amb frases com "Em dic Laia Puig i treballo per al diari Última Hora, i us convido al llarg d’aquest article a reflexionar sobre la relació a l’actualitat entre poder i comunicació." 📚 Exemple Adequat "Aquests suposats exemples de democratització de la comunicació són reals? Han fet les xarxes socials o Wikileaks que la nostra societat sigui més lliure i més justa? És evident que aquests fenòmens han contribuït a l’augment de la presència de sectors no dominants en l’accés a la informació; no obstant això, la transmissió d’informació rellevant continua en mans dels mitjans tradicionals corporatius estretament lligats al poder polític i econòmic. Wikileaks necessita diaris internacionals del prestigi de The New York Times o Le Monde per difondre el seu missatge, i les primaveres àrabs probablement no haurien culminat amb èxit sense les grans cadenes de televisió, que tenen, no ho oblidem, directrius econòmiques i polítiques a l’hora d’escollir els titulars massivament transmesos als ciutadans. ".
Tasca 2 (Síntesi i Valoració) Integració de la Informació en el Propi Discurs i Estructuració 📚 Objectiu General - Informar basant-se en el material de suport de manera que el lector entengui sense haver llegit els textos originals. - Usar aquesta informació per fonamentar, exemplificar i justificar les idees de manera lògica. 🔄 Integració Natural de la Informació - La informació de suport ha de ser integrada de forma natural al discurs. - Evitar fer referències que semblin comentaris de text o auto-referències innecessàries. 🔗 Com Integrar la Informació - Evitar especificar la font de manera explícita a menys que sigui absolutament necessari. - Enfocar-se en l'essència de la informació i com aquesta recolza les idees que es volen transmetre. 🚫 Exemple Inadequat que fa que sembli un comentari de text més que una integració natural: "Un article de l’Avui exposa què fa un mitjà de comunicació com Wikileaks i les repercussions possibles de la divulgació d’aquest tipus de dades. El diari Avui, en l’article “La Wikirevolució a Tahrir”, fa una síntesi del rol d’Internet en el cas d’Egipte i la resta de països que van protagonitzar la primavera àrab. En l’article també se subratlla que tot mitjà de comunicació pot manipular la informació. Cal vetllar perquè la informació difosa no sigui objecte de manipulació a fi de garantir també l’essència de les mobilitzacions i l’ús de tots aquests mitjans de comunicació exposats en el meu article. ".
Tasca 2 (Síntesi i Valoració) Estructura de Paràgrafs 📜 Distribució correcta del text en paràgrafs ben lligats. Evitar ruptures sobtades en el discurs o canvis bruscos de temàtica. 📝 Qualitat de les Oracions - Les oracions han de ser ben travades. - Evitar textos forçats o artificiosos. - Evitar l'estil massa telegràfic amb frases curtes i desconnectades. Usar un lèxic acurat, variat i amb grapa. Això contribueix a crear una impressió positiva en el lector.
Tasca 2 (Síntesi i Valoració) Bon exemple: - L’autor contextualitza el seu discurs amb una bona introducció de tipus històric. - A continuació, explica com s’ha transmès tradicionalment la informació i com els governs l’han manipulada segons els seus interessos. - Per il·lustrar i justificar la tesi que el model tradicional de transferència de la informació està canviant, utilitza les idees essencials contingudes en els dos textos. - Finalment, fa una valoració crítica de la importància que els dos exemples proposats tenen en el canvi cap a una transmissió més lliure de la informació. "La relació entre poder i comunicació, entesa com a transmissió d’informació rellevant en l’exercici de la relació de poder en qüestió, és molt antiga. La gran majoria de les transmissions comunicatives en aquest sentit han tingut sempre un caràcter vertical i una direccionalitat descendent. Així, els poderosos, en l’exercici del seu domini, transmeten la informació que en bona mesura justifiqui la posició dominant del governant i doni suport a la seva acció legislativa. És sobradament conegut que al llarg de la història els règims autoritaris han disposat de ministeris de propaganda per controlar la informació i la seva difusió. Ara bé, aquest exercici informatiu no és exclusiu de règims totalitaris. " "Part de l’esforç per controlar aquest aspecte en les societats democràtiques és l’existència de serveis secrets encarregats de gestionar, amagar o manipular la informació de manera favorable als interessos governamentals. Teòricament, però, la premsa tradicional ha qüestionat aquest monopoli comunicatiu i ha proporcionat al ciutadà un accés més lliure a la informació. No obstant això, la transmissió de la informació continua sent vertical, com ho demostra el fet que no sols el poder polític sinó també l’econòmic ha dominat alguns d’aquests mitjans de comunicació. " "Per això, aquest model vertical de comunicació ha estat posat en dubte en la nostra era digital. Amb l’aparició d’Internet, les transmissions horitzontals de la informació han guanyat presència en la vida quotidiana, com demostren les xarxes socials o l’organització Wikileaks. Wikileaks, per exemple, posa a l’abast del públic aquella informació que fins ara els governs es reservaven per mitjà dels serveis secrets. Aquestes filtracions semblen posar en perill el monopoli informatiu, la qual cosa podria fer trontollar tant les justificacions propagandístiques del poder establert, en treure a la llum tota mena d’activitats encobertes de legalitat dubtosa, com el suport de l’opinió pública. " "Per això, aquest model vertical de comunicació ha estat posat en dubte en la nostra era digital. Amb l’aparició d’Internet, les transmissions horitzontals de la informació han guanyat presència en la vida quotidiana, com demostren les xarxes socials o l’organització Wikileaks. Wikileaks, per exemple, posa a l’abast del públic aquella informació que fins ara els governs es reservaven per mitjà dels serveis secrets. Aquestes filtracions semblen posar en perill el monopoli informatiu, la qual cosa podria fer trontollar tant les justificacions propagandístiques del poder establert, en treure a la llum tota mena d’activitats encobertes de legalitat dubtosa, com el suport de l’opinió pública. " "Per això, aquest model vertical de comunicació ha estat posat en dubte en la nostra era digital. Amb l’aparició d’Internet, les transmissions horitzontals de la informació han guanyat presència en la vida quotidiana, com demostren les xarxes socials o l’organització Wikileaks. Wikileaks, per exemple, posa a l’abast del públic aquella informació que fins ara els governs es reservaven per mitjà dels serveis secrets. Aquestes filtracions semblen posar en perill el monopoli informatiu, la qual cosa podria fer trontollar tant les justificacions propagandístiques del poder establert, en treure a la llum tota mena d’activitats encobertes de legalitat dubtosa, com el suport de l’opinió pública. ".
Tasca 2 (Síntesi i Valoració) Mal exemple: -Falta d'Introducció. Comença de forma brusca sense contextualitzar. - Repetició i Còpia de Frases. Fa servir expressions exactes d'un text anterior. Dona la sensació de mala gestió de les fonts. - Falta de Desenvolupament d'Idees. L'autor no justifica cap idea pròpia. - Manca de cohesió i transició lògica entre els paràgrafs i les frases. Expressió directa i gens aprofundida, pròpia de conversa informal. - Lèxic: Repetició de paraules i ús excessiu de "això". No contribueix a un discurs ric ni atractiu. Assange és el fundador de Wikileaks.org i es pot dir que formen part d’una revolució informativa mundial perquè surten a la llum documents secrets molt importants. Jo penso que això està molt bé ja que és una manera de lluitar per la llibertat d’expressió i d’informació. Wikileaks és una organització civil sense ànim de lucre que viu del secret ja que defensa la llibertat d’expressió tal com ho recull en l’article 19 de la Declaració universal dels drets humans. Això també ho expressa la seva pàgina oficial a Internet. Durant els seus anys de vida ha posat al descobert més filtracions que tota la premsa mundial plegada i ha obtingut diverses victòries consecutives. Exemples d’això tenim la filtració d’un munt de secrets sobre les guerres d’Iraq, on es denunciaven tortures, assassinats i tot això a l’Iraq. Han fet trontollar el poderós ministeri de la Hillary Clinton. Diuen que quan tinguin recursos suficients atacaran la banca. Han fet trontollar el poderós ministeri de la Hillary Clinton. Diuen que quan tinguin recursos suficients atacaran la banca. De moment, Wikileaks ha posat en alerta els governs, tot tipus d’organitzacions on hi ha interessos ocults i els mitjans de comunicació. Per concloure, amb una informació i comunicació més transparent aconseguirem una societat més justa i lliure. .
Tasca 2 (Síntesi i Valoració) Com fer unabona Conclusió - Arrodoneix el text. - Dóna significat al discurs global. - Causa una impressió positiva en el lector. - Procura al lector la percepció que el discurs ha conclòs de forma completa. ✨ Exemple de Bona Conclusió - Reflexiona amb profunditat sobre el punt de la instrucció. - Arriba a una conclusió lògica. 📜 Text de l'Exemple "Internet no ens farà més lliures però, sens dubte, la seva irrupció i sobretot l’esclat de les xarxes socials amb milions de seguidors a tot el món ajudarà a establir les bases d’un món en què la comunicació ja mai més anirà d’amunt cap avall sinó que es configurarà un complex mapa amb múltiples direccions.".
Tasca 3 (argumentació) Haureu d’escriure un text d’unes 300 paraules per argumentar una opinió pròpia a partir d’una citació, refutant, matisant o demostrant la idoneïtat de la idea essencial continguda en la citació. En la instrucció s’especifica quin tipus de text heu d’escriure, quina és la finalitat del text i en quin mitjà ha d’aparèixer publicat. Heu de triar entre l’opció A o l’opció B. El temps recomanat total per completar la tasca és d’1 hora. EXEMPLE DE TASCA 3 Trieu una de les dues opcions que trobareu a continuació i escriviu un article d’opinió d’unes 300 paraules per a un mitjà d’àmplia difusió en què valoreu críticament la tesi que es desprèn de la citació.  Exposeu la vostra opinió amb arguments sòlids i exemples rellevants.  Opció A  «Els joves d’avui en dia són uns tirans. Contradiuen els seus pares, devoren el seu  menjar i tiranitzen els seus professors.» Sòcrates (470 aC – 399 aC)  Opció B  «La història és una galeria de quadres on hi ha pocs originals i moltes còpies.» .
Tasca 3 (argumentació) 📚 Tipus de Text i Finalitat Article d'opinió. A publicar en un mitjà d'àmplia difusió. Valorar críticament la tesi 🗣 Estructura del Text 1️⃣ Introducció - Presenta la citació escollida i la seva importància. - Estableix la teva posició crítica respecte a la citació. - La introducció ha d'atraure l'atenció del lector. 2️⃣ Desenvolupament - Reflexiona sobre l'idea essencial de la citació. - Usa arguments sòlids i exemples rellevants per fonamentar la teva posició. - Incorpora elements culturals i fets de coneixement compartit. - Mantingues una reflexió crítica: valora pros i contres. - No t'allunyis del tema principal. 3️⃣ Conclusió - Resumeix els arguments presentats. - Arriba a una conclusió ben fonamentada.
Tasca 3 (argumentació) Incorporació de Citacions - Si s'inclou una citació, ha de ser amb tot el seu context per evitar confusió. - Integrar la citació d'una manera que flueixi naturalment amb el discurs propi. - No assumir que el lector coneix la citació: donar-ho tot mastegat. 🚫 Mals Exemples *Exemple: "En referència a la cita de Tocqueville dir que és una frase que es repeteix al llarg dels anys i en diferents èpoques socials. " *Exemple: "Si bé és cert que últimament el tema del fracàs escolar i dels joves ni-ni és el pa de cada dia, personalment crec que aquesta afirmació de Sòcrates és excessivament dura. " - Falta de context sobre què diu la citació. - Deixa el lector desorientat. Bon exemple: "En el context actual hi ha una afirmació de la primera meitat dels segle xix que val la pena recordar i que devem a Alexis Tocqueville: “La història és una galeria de quadres on hi ha pocs originals i moltes còpies.” I és que sovint, quan observem l’endèmica submissió de la pau, la justícia, la igualtat i el benestar no material a l’interès particular, a la cobdícia, a l’especulació i a la inobservància sistemàtica dels drets humans, tenim la sensació que la història es repeteix. " - La citació es presenta dins d'un context clar. - Es fa una connexió lògica amb el tema a tractar.
Tasca 3 (argumentació) 🚫 Mal Exemple: "Fa uns anys vaig llegir un llibre de Salvador Cardús. L’autor hi parlava de tota mena de contradiccions que es donen a les escoles. Potser seria bo que fes un segon volum sobre els alumnes sense límits, perquè aquesta frase de Sòcrates representa el dia a dia dels nostres centres. " - Falta d'informació sobre la citació de Sòcrates i el llibre de Cardús. - Deixa el lector confús i sense connexió clara amb el tema. 🚫 Mal Exemple: "En segon lloc, si ens referim al menjar mai no estan d’acord amb el menjar que hi ha a casa. Els agraden els restaurants de menjar ràpid i begudes gasoses, cosa que afavoreix l’obesitat. I aquest sí que és un problema gros, perquè cada vegada hi ha més gent obesa i una de les causes de l’obesitat és la gran ingesta de menjars que porten massa calories i greixos, per la qual cosa aquest tipus de menjar no és un hàbit saludable per mantenirse sa. " - Canvi temàtic brusc i contradicció. - Falta de formalitat i ús d'anècdotes domèstiques. 🚫 Mal Exemple: "És cert que hi ha joves que no saben valorar els seus pares, però n’hi ha molts d’altres que són macos i que sí que ho fem i ens agrada estar a casa, ens agraden els diumenges amb el dinar a taula, envoltats de germans, cosins i oncles. Hi ha joves que se senten a gust a casa, però crec que actualment tenim més en compte els amics. També hi ha joves que pensen que estudiar és un pal. " - Barreja d'exemples anecdòtics i expressions col·loquials. - Traspàs del registre formal requerit.
Tasca 3 (argumentació) Exemple inadequat: "Un bon dia Sòcrates va preveure el futur. No s’equivocava pas. Ben lluny queden aquells joves que sortien junts al parc, anaven amb bicicleta pel carrer o que tenien la figura de l’adult com una cosa a respectar. " Només té en compte l’afirmació literal de Sòcrates per descriure com són els joves d’avui en dia, però en cap moment de l’escrit es planteja com és que una afirmació tan allunyada temporalment pugui ser vàlida encara actualment És a dir, els joves sempre han estat uns tirans i no és un fenomen exclusiu dels nostres temps?, o és que els adults de tots els temps sempre han considerat els joves uns tirans?, i si és així, per què es produeix aquesta percepció? A més, Sòcrates no pretenia fer una predicció futurista, sinó que es referia als joves del seu temps. .
Resumint: Criteris de valoració Tasca 1 (Transformació) 🧠 Interpretació correcta de la informació. 🎯 Ús de la informació rellevant. 💬 Reelaboració i expressió amb paraules pròpies. 📰 Contextualització segons la publicació i el lector. 📜 Grau de formalitat i objectivitat. 📈 Interès per al lector. Tasca 2 (Valoració i síntesi) 🧠 Interpretació i reelaboració de la informació. 🎯 Ús de totes les fonts d'informació. 📰 Context i formalitat. 📜 Objectivitat vs. subjectivitat. 🤔 Opinió atenuada i subtil. Tasca 3 (Argumentació) 🤔 Reflexió sobre la citació. 📰 Context i formalitat. 📜 Objectivitat i rellevància de les anècdotes. 🗣 Justificació de la opinió. 📈 Interès i contextualització per al lector. Estructuració i lèxic 🗂 Organització lògica de les idees. 📑 Ús de paràgrafs equilibrats i ben lligats. 🗨 Variedat en la construcció d'oracions. 📚 Vocabulari precís i variat. Correcció 🚫 Faltes d'ortografia i errors morfosintàctics. 😕 Impacte dels errors en la percepció del lector.
Denunciar test Consentimiento Condiciones de uso