Usamos cookies para personalizar su experiencia. Si sigue navegando estará aceptando su uso. Más información.
option

35 lectures de poesia catalana (2). Des de Verdaguer.

INFORMACIÓN ESTADÍSTICAS RÉCORDS
REALIZAR TEST
Título del test:
35 lectures de poesia catalana (2). Des de Verdaguer.

Descripción:
Segona part (en curs d'elaboració)

Autor:
AVATAR

Fecha de Creación:
30/07/2020

Categoría:
Letras
Comparte el test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
REALIZAR TEST
Últimos Comentarios
No hay ningún comentario sobre este test.
Temario:
Carles Riba . Súnion! T'evocaré de lluny amb un crit d'alegria. Súnion! T'evocaré de lluny amb un crit d'alegria, tu i el teu sol lleial, rei de la mar i del vent pel teu record, que em dreça, feliç de sal exaltada, amb el teu marbre absolut, noble i antic jo com ell. (...) En les acaballes de la Guerra Civil espanyola, Riba, exiliat a Bierville, a França, evoca Súnion, un temple grec en ruïnes, consagrat a Posidó (que veieu a la imatge). En les ruïnes del temple grec, hi podem veure el reflex de les del país que Riba ha hagut de deixar enrere. Aquesta figura lierària tan coneguda s'anomena... ...metonímia. ...metàfora. ...paral·lelisme..
Rosa Leveroni. Elegies de la represa, VI. (...) És que sabries, cert, l'ardent misteri d'unes ales signant l'atzur en calma, o el fluir de la font, o de la branca aquest respir beat quan l'aire passa? (...) Aquest poema de Rosa Leveroni està escrit en versos blancs, sense rima, però això no vol dir que no s'hi observin uns requisits formals rigorosos. Amb aquests quatre versos n'hi ha prou per veure que ... ...els versos tenen invariablement onze síl·labes i molts d'ells tenen rima assonant. ...tots els versos són decasíl·labs femenins, amb cesura masculina a la sisena síl·laba. ...tots els versos són dàctils catalans, és a dir, estan formats per seqüències de tres síl·labes TAA (Tònica, Àtona, Àtona).
Carles Riba, Rosa Leveroni El poema que acabem de comentar de Rosa Leveroni es titula "Elegies de la represa"; una mica abans, el de Carles Riba formava part d'un llibre anomenat "Elegies de Bierville". tots dos estan escrits en la immediata postguerra, amb el record viu de la derrota. Potser és el moment de recordar que una "Elegia" és... ...una composició poètica destinada a lamentar la mort d'algú estimat (o, per extensió, la desaparició d'alguna cosa estimada). ...una composició poètica centrada en l'enyorança de les persones que ens han deixat, o que deixem enrere (o, per extensió, del país o de la pàtria que abandonem). ...qualsevol composició, amb independència del seu contingut, que es basi en la combinació de peus mètrics d'origen grecollatí.
Bartomeu Rosselló-Pòrcel. A Mallorca, durant la guerra civil. (...) Tota la meva vida es lliga a tu, com en la nit, les flames a la fosca. Quan "Imitació del foc", el llibre al qual corresponen aquests dos versos, va veure la llum (1938), el seu autor acabava de morir, amb només vint-i-cinc anys. Aquest llibre es va convertir ben aviat en una obra de referència per als poetes joves de la seva generació. Com passa sovint, abans d'aquesta obra considerada avantguardista, Rosselló-Pòrcel havia treballat a consciència els models clàssics, com posa de manifest el fet que... ...hagués escrit un llibre de sonets. ...hagués publicat una antologia anotada de Ramon Llull. ...hagués fet molts viatges a Roma.
Marius Torres. Cançó a Mahalta. (...) En els meandres grocs de lliris, verds de pau, sento com si em seguís, el teu batec suau i escolto la teva aigua, tremolosa i amiga, de la font a la mar -la nostra pàtria antiga-. Un altre poeta que mor jove, el lleidatà Màrius Torres, en el poema que tanquen aquests versos, "Cançó a Mahalta" desenvolupa un tòpic (o un motiu) molt present a la poesia clàssica. el de la "vita brevis" (la vida és curta) el de la "vita flumen" (la vida és com un riu) El de la "vita canis" (la nostra vida és com la d'un gos).
Agustí Bartra. Oda a Catalunya, des dels tròpics. (...) Tu ets la terra, l'arbre, el foc. Invenciblement s'ha d'anar aixecant el so de la teva caiguda, el violat pes jove de la teva llibertat ha de brotar dels cims, sota els arcs de l'alba nova. Jo només visc per l'entrada lluminosa des teus ocells als graners del futur, per la resurrecció exacta de la teva veu entre les escumes... Aquest poema parla d'un tema recurrent en els poetes d'aquesta època, el record de la pàtria perduda, però ho fa des de la negació de l'enyor i l'afirmació de la resistència. En aquests versos, Bartra expressa la seva esperança de... ...la recuperació de la plenitud del català, expressada en la referència a la "resurrecció exacta de la teva veu". ...la recuperació de la república, al·ludida a través del color "violat" (morat) que caracteritzava la bandera republicana. Les dues anteriors són vàlides.
J.V. Foix. Em plau, d'atzar, errar per les muralles. (...) L'antic museu, les maduixes borroses, I el pintar extrem d'avui! Càndid rampell: M'exalta el nou i m'enamora el vell. Aquests són els tres darrers versos d'aquesta composició, formada per dos quartets i dos tercets, decasíl·labs, amb rima ABBA ABBA CDD CDD, una forma conegudíssima, que ja no hauríem de dir-vos que és... ...una cobla, com les d'Ausiàs March. ...un sonet, com els de Petrarca. ...una estança, (que és una manera afrancesada de nomenar les cobles).
Pere Quart. Corrandes d'exili. Una nit de lluna plena tramuntàrem la carena lentament, sense dir re... Si la lluna feia el ple també el féu la nostra pena. Aquest poema conegudíssim s'inicia amb aquesta imatge de la marxa trista dels vençuts cap a l'exili. Pere Quart, que el signa, era... ...un poeta, descendent directe dels reis del casal d'Aragó. ...el pseudònim que feia servir sabadellenc Joan Oliver quan escrivia poesia. ...un heterònim del poeta portuguès Pedro Quaresma.
Pere Quart. Corrandes d'exili. (...) En ma terra del Vallès tres turons fan una serra, quatre pins un bosc espès, cinc quarteres massa terra. "Com el Vallès no hi ha res". (...) Del mateix poema anterior són aquests versos, igualment molt populars. Acaben amb una frase entre cometes perquè... ...es tracta d'un refrany popular. ...és la citació del títol d'un poema de Josep Carner. ...és la paràfrasi catalana del celebèrrim rodolí en castellà "Como el Vallés, nanay: // que no hay nada tan guay", del mateix autor.
Gabriel Ferrater. Cambra de tardor. La persiana, no del tot tancada, com un esglai que es reté de caure a terra, no ens separa de l'aire. Mira, s'obren trenta-set horitzons rectes i prims, però el cor els oblida. Sense enyor se'ns va morint la llum, que era color de mel, i ara és de color d'olor de poma . (...) La poesia del reusenc Gabriel Ferrater suposa una irrupció d'aires innovadors en la poesia del seu temps. Allunyada tant del postsimbolisme de Riba i els seus seguidors, com del realisme social d'una bona part dels poetes de la seva mateixa generació, Ferrater practica una (altra) mena de realisme de l'experiència personal. En aquests versos els "trenta-set horitzons rectes i prims" són una metàfora de ... ...la infinitat de possibilitats que el futur ofereix als amants i que a ells no els importen. ...la llum que s'escola entre les lames de la persiana. ...per als amants, els dies que encara queden per davant en la seva relació.
Gabriel Ferrater. Cambra de tardor. 1 La persiana, no del tot tancada, com un esglai que es reté de caure a terra, no ens separa de l'aire. Mira, s'obren trenta-set horitzons rectes i prims, 5 però el cor els oblida. Sense enyor se'ns va morint la llum, que era color de mel, i ara és de color d'olor de poma. (...) Els versos 6 i 7 d'aquesta composició, contenen (almenys) dues figures literàries. ...una prosopopeia i un zeugma, continguts tots dos en l'expressió "se'ns va morint la llum". ...una paronomàsia i una sinestèsia, contingudes totes dues en l'expressió "color d'olor". ...una paradoxa i un oxímoron, en l'expressió "la persiana (...) no ens separa de l'aire".
Denunciar test Condiciones de uso
INICIO
CREAR TEST
INFORMACIÓN
ESTADÍSTICAS
RÉCORDS
Otros tests del Autor