Cuestiones
ayuda
option
Mi Daypo

TEST BORRADO, QUIZÁS LE INTERESEafaceri cons

COMENTARIOS ESTADÍSTICAS RÉCORDS
REALIZAR TEST
Título del test:
afaceri cons

Descripción:
consular 2022

Autor:
AVATAR

Fecha de Creación:
04/12/2022

Categoría:
Otros

Número preguntas: 45
Comparte el test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Comparte el test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Últimos Comentarios
No hay ningún comentario sobre este test.
Temario:
1. Termenele de clasificare a informațiilor secrete de stat, nivel strict secret, cu excepția cazului când acestea necesită o protecție mai îndelungată, sunt de până la: 50 ani 25 ani 10 ani.
2. În conformitate cu prevederile Convenției din 24 aprilie 1963 de la Viena cu privire la relațiile consulare, autoritățile competente ale statului de reședință trebuie să avertizeze fără întârziere postul consular al statului trimițător atunci când, în circumscripția sa consulară, un cetățean al acestui stat este arestat, încarcerat sau pus în stare de detenție preventivă sau reținut în orice altă formă de detenție Dacă cetățeanul în cauză cere aceasta Dacă autoritățile judiciare ale statului acreditar consideră că este necesar, indiferent de opțiunea cetățeanului în cauză În orice situație, chiar și atunci când cetățeanul în cauză se opune .
3. Alegeți enunțul fals: În 2022 se aniversează 10 ani de la operaționalizarea facilității antirachetă de la Deveselu În 2021 s-au aniversat 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii În cursul anului 2022 se aniversează 160 de ani de diplomație română modernă.
4. Închiderea unui birou consular, parte integrantă a unei misiuni diplomatice sau a unui oficiu consular de carieră al României, situat în afara sediului acestora, se face prin: Ordin al ministrului afacerilor externe Hotărâre a Guvernului Decret al Președintelui.
5. Ministrul afacerilor externe: Cooperează cu Președintele României, având în vedere atribuțiile acestuia în domeniul politicii externe stabilite în plan constituțional Emite ordonanțe în condițiile legii Nu reprezintă Ministerul Afacerilor Externe în justiție .
6. Membrilor Corpului diplomatic și consular al României le este interzis: Să desfășoare propagandă prin orice alte mijloace sau alte activități în favoarea unui candidat independent pentru funcții publice Să beneficieze de formele de perfecționare a pregătirii profesionale și de specializare organizate de instituții publice străine Să adere la și să activeze în cadrul asociațiilor profesionale și al organizațiilor științifice din țară și din străinătate, cu respectarea prevederilor Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României.
7. Conform Constituției României, prin lege organică sunt consfințite: Frontierele țării Regimul stării de alertă Acordarea grațierii individuale.
8. Alegeți afirmația falsă: Stema țării și culorile drapelului României se aprobă, obligatoriu, prin referendum Stema țării și sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice Culorile drapelului României sunt așezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu.
9. Membrii Corpului diplomatic și consular al României care sunt trimiși de statul român în calitate de funcționari la organizații interguvernamentale: Își păstrează calitatea de membri ai Corpului diplomatic și consular al României pe perioada exercitării funcției internaționale, li se suspendă raporturile de muncă în perioada respectivă, iar la revenirea în Ministerul Afacerilor Externe li se recunoaște vechimea în muncă și în activitatea diplomatică Nu își păstrează calitatea de membri ai Corpului diplomatic și consular al României pe perioada exercitării funcției internaționale, li se suspendă raporturile de muncă în perioada respectivă, iar la revenirea în Ministerul Afacerilor Externe nu li se recunoaște vechimea în muncă și în activitatea diplomatică Își păstrează calitatea de membri ai Corpului diplomatic și consular al României pe perioada exercitării funcției internaționale, nu li se suspendă raporturile de muncă în perioada respectivă, iar la revenirea în Ministerul Afacerilor Externe nu li se recunoaște vechimea în muncă și în activitatea diplomatică.
10. Conform Constituției României, reținerea unei persoane nu poate depăși: 24 de ore 48 de ore 72 ore.
11. Alegeți enunțul fals: Ambasadorii nerezidenți în România nu-și pot prezenta scrisorile de acreditare decât prin aplicarea procedurii „la distanță”, nu și în persoană (prin deplasarea la București) Ambasadorii nerezidenți în România pot să își prezinte scrisorile de acreditare și prin aplicarea procedurii „la distanță” Alegerea modalității de depunere a scrisorilor de acreditare de către ambasadorii nerezidenți în România (în persoană sau „la distanță”) este la latitudinea acestora.
12. România asigură, din 2019, președinția unei structuri inter-guvernamentale. Aceasta este: Comunitatea Democrațiilor Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) Autoritatea Europeană pentru Muncă (ELA).
13. În înțelesul Legii nr. 62/2019, diplomatul cu atribuții consulare este: Un membru al personalului diplomatic din cadrul unei misiuni diplomatice însărcinat și acreditat să exercite funcții consulare, inclusiv șeful misiunii diplomatice Un membru al personalului diplomatic din cadrul unei misiuni diplomatice însărcinat şi acreditat să exercite funcții consulare, mai puțin șeful misiunii diplomatice Doar șeful de misiune, chiar dacă în cadrul misiunii diplomatice există și alți membri ai personalului diplomatic însărcinați și acreditați de statul de reședință să exercite funcții consulare.
14. Membrilor Corpului diplomatic și consular al României nu le este interzis: Să desfășoare activitate didactică și științifică, în țară și în străinătate, cu respectarea prevederilor Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României Să efectueze, în perioada îndeplinirii misiunii în străinătate, direct, prin membrii de familie sau prin persoane interpuse, activități comerciale Să declare sau să participe la greve, precum și la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic.
15. În subordinea Ministerului Afacerilor Externe funcționează: Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență Institutul European din România Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale.
16. Alegeți enunțul fals referitor la atribuțiile principale ale Ministerului Afacerilor Externe, prin raportare la prevederile Hotărârii Guvernului nr. 16/2017: Asigură reprezentarea României la Consiliul Afaceri Generale – coeziune Reprezintă coordonatorul național al Semestrului European Gestionează Centrul Național SOLVIT.
17. Alegeți enunțul fals: Calitatea de deputat sau de senator este compatibilă cu exercitarea oricărei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de membru al Guvernului Deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului Nimeni nu poate fi, în același timp, deputat și senator.
18. Membrii familiei unui membru al postului consular: Nu beneficiază de privilegii și imunități, dacă exercită ei înșiși în statul de reședință o activitate particulară cu caracter lucrativ Beneficiază, în toate situațiile, de privilegiile și imunitățile prevăzute pentru membrul postului consular Nu beneficiază, în nicio situație, de privilegii și imunități.
19. Gradele diplomatice sau consulare, cu excepția celui de ambasador, se acordă: Prin ordin al ministrului afacerilor externe, la propunerea Comisiei pentru acordarea gradelor diplomatice și consulare Prin decret, de către Președintele României, la propunerea ministrului afacerilor externe Prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor externe.
20. Care dintre următoarele situații nu constituie elemente de incompatibilitate pentru accesul solicitantului la informații secrete de stat? Nu are dificultăți financiare serioase și nu există o discordanță semnificativă între nivelul său de trai și veniturile declarate Poate fi supus la presiuni din partea rudelor sau persoanelor apropiate care ar putea genera vulnerabilități exploatabile de către serviciile de informații ale căror interese sunt ostile României și aliaților săi Consumă în mod excesiv băuturi alcoolice ori este dependent de alcool, droguri sau de alte substanțe interzise prin lege care produc dependență.
21. Legile ordinare se adoptă cu votul: Majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră Majorității membrilor fiecărei Camere Unui număr de cel puțin 300 de parlamentari.
22. Alegeți enunțul fals: Prefectul este numit de către Parlament la propunerea Guvernului În fiecare județ este numit un prefect Atribuțiile prefectului sunt stabilite prin lege organică.
23. Atunci când se intenționează organizarea unor secții de votare în spațiile misiunii diplomatice sau ale posturilor consulare cu sediul în România: Este necesară informarea Ministerului Afacerilor Externe, prin transmiterea unei Note Verbale către Direcția Protocol Se informează Autoritatea Electorală Permanentă prin transmiterea unei adrese cu 15 zile în avans Este necesar acordul Comisiei privind drepturile cetățenești din cadrul Camerei Deputaților .
24. Jurământul de credință în momentul dobândirii calității de membru al Corpului diplomatic și consular al României se depune: În fața ministrului afacerilor externe sau a unei persoane desemnate de acesta În fața decanului Corpului diplomatic acreditat în România În fața membrilor Parlamentului României.
25. Conform Programului de Guvernare 2021 - 2024, consulatele itinerante (mobile) vor fi organizate în mod sistematic: În baza unui calendar anual realizat în consultare cu comunitățile românești din străinătate și aprobat de Ministerul Afacerilor Externe În baza unui calendar trimestrial realizat de comunitățile românești din străinătate În baza unui calendar semestrial realizat de Ministerul Afacerilor Externe cu avizul obligatoriu al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
26. Calitatea de membru al Corpului diplomatic și consular al României este compatibilă cu: Funcția didactică din cadrul instituțiilor de învățământ universitar acreditate Calitatea de administrator al unei societăți comerciale cu răspundere limitată Funcția de șef de campanie electorală a unui candidat independent pentru funcții publice.
27. Alegeți enunțul fals: Suveranitatea națională se exercită în nume propriu de către persoane sau grupuri de persoane în vederea apărării unui interes public Suveranitatea națională nu poate fi exercitată în nume propriu de către o persoană sau grupuri de persoane Suveranitatea națională se exercită prin intermediul organelor reprezentative ale poporului român .
28. În realizarea funcțiilor sale, Ministerul Afacerilor Externe nu are printre atribuțiile principale: Inițierea strategiilor și a programelor sectoriale de protecție a mediului Asigurarea copreședinției române a comisiilor mixte privind minoritățile naționale, stabilite în temeiul tratatelor internaționale la care România este parte Coordonarea, planificarea și operaționalizarea politicii naţionale în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare .
29. Anterior trimiterii în misiune în străinătate, personalul consular român parcurge, de regulă, un stagiu de instruire specifică, cu durata minimă de: 30 zile 20 zile 2 saptamani.
30. Conform Raportului anual al MAE pentru anul 2021, între prezențele românești în instituțiile europene și organisme regionale se regăsește: Poziția de Secretar General al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) Poziția de Șef al Delegației Uniunii Europene în Liban Poziția de Șef al Delegației Uniunii Europene în Zimbabwe.
31. Președintele României: Nu îl poate revoca pe prim-ministru Îl revocă pe prim-ministru în cazul îndeplinirii vârstei legale de pensionare Poate propune revocarea prim-ministrului cu avizul obligatoriu al Consiliului Legislativ.
32. Protecția consulară se acordă de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României: La cerere sau din oficiu Exclusiv la cerere La sesizarea autorităților statului acreditar.
33. Diplomații cu atribuții consulare și funcționarii consulari români eliberează, la cerere, certificate de legislație cuprinzând: Extrase din dispozițiile legii române Extrase din dispozițiile legii statului acreditar Extrase din dispozițiile legislației oricărui stat membru al Uniunii Europene.
34. Centrul de Excelență pentru Amenințări Hibride are sediul la: Helsinki București Washington.
35. Diplomații cu atribuții consulare și funcționarii consulari pot efectua traduceri și pot aduce la cunoștința părților care nu vorbesc limba română conținutul înscrisurilor notariale întocmite în cadrul activității consulare, numai dacă: Cunosc limba străină în care sau din care se efectuează traducerea, respectiv limba străină înțeleasă de părți Sunt autorizați ca traducători de către Ministerul Justiției român Sunt autorizați ca traducători de către autoritățile statului acreditar.
36. Conform Constituției României, legile adoptate de Parlament intră în vigoare, dacă nu se prevede altfel în mod expres în textul lor: În termen de 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial În termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial La data publicării în Monitorul Oficial.
37. Bunurile cu valoare foarte redusă ale cetățenilor români, pierdute, furate sau rămase în străinătate în urma deceselor proprietarilor, care nu sunt revendicate în termen de 1 an de persoanele îndreptățite: Se distrug de către misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră depozitar pe plan local, pe bază de proces-verbal Intră în proprietatea privată a statului şi se valorifică potrivit legii Se transmit spre păstrare Ministerului Afacerilor Externe.
38. Rambursarea cheltuielilor efectuate pentru asigurarea protecției consulare în beneficiul cetățeanului unui alt stat membru al Uniunii Europene, nereprezentat într-un stat terț, se solicită de către Ministerul Afacerilor Externe: Statului membru al cărui resortisant este beneficiarul protecției consulare Serviciului European de Acțiune Externă Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.
39. Inițiativa numirii unui funcționar consular de carieră în calitate de șef al unui post consular acreditat în România aparține: Autorităților statului trimițător Autorităților statului român Parlamentului European.
40. Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar este reprezentantul unic al României în țara în care a fost acreditat și reprezintă pe: Președintele României pe lângă șeful statului acreditar Prim-ministrul României pe lângă șeful statului acreditar Ministrul afacerilor externe pe lângă şeful statului acreditar.
41. Dreptul de azil se retrage, în condițiile legii, cu respectarea: Tratatelor și a convențiilor internaționale la care România este parte Legislației naționale a solicitantului de azil Hotărârilor judecătorești pronunțate în statul de cetățenie al solicitantului de .
42. Potrivit Convenției din 18 aprilie 1961 de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, arhivele și documentele misiunii diplomatice sunt: Inviolabile Inalienabile Interșanjabile.
43. Conform Hotărârii Guvernului nr. 16/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE): MAE este încadrat cu personal diplomatic și consular, cu personal pe funcții de execuție specifice MAE și cu alte categorii de personal contractual, precum și cu funcționari publici MAE este încadrat cu personal diplomatic și consular, personal contractual încadrat pe funcții specifice MAE, funcționari publici cu statut special, cadre militare și alte categorii de personal contractual Personalul Centralei MAE se poate compune din personal diplomatic și consular, consilieri economici, atașați militari, atașați de interne, atașați pe probleme de muncă și asistență socială, precum și consilieri pentru afaceri europene.
44. În conformitate cu prevederile Convenției din 24 aprilie 1963 de la Viena cu privire la relațiile consulare, membrii familiei unui funcționar consular onorific: Nu beneficiază de privilegiile și imunitățile prevăzute de Convenție Nu beneficiază de privilegiile și imunitățile prevăzute de Convenție Beneficiază exclusiv de imunitate de jurisdicție în materie civilă.
45. Potrivit Constituției României, Președintele acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României și aprobă înființarea, desființarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Președintele ia această decizie la propunerea: Guvernului Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Comisiilor reunite de politică externă ale Parlamentului României.
Denunciar test Consentimiento Condiciones de uso