option
Cuestiones
ayuda
daypo
buscar.php

TE-3-2-Espècies cinegètiques i períodes hàbils

COMENTARIOS ESTADÍSTICAS RÉCORDS
REALIZAR TEST
Título del Test:
TE-3-2-Espècies cinegètiques i períodes hàbils

Descripción:
oposiciones

Fecha de Creación: 2023/09/29

Categoría: Oposiciones

Número Preguntas: 42

Valoración:(0)
COMPARTE EL TEST
Nuevo ComentarioNuevo Comentario
Comentarios
NO HAY REGISTROS
Temario:

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS. -Objectiu: Establir les espècies cinegètiques, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2023-2024. -Font: RESOLUCIÓ ACC/929/2023, de 17 de març Base Legal: -Llei 1/1970, de caça -Article 119 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya. Departament responsable: -Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Factors considerats: -Circumstàncies ambientals i biològiques de les espècies i hàbitats. S'exclou la tórtora (Streptopelia turtur) de l'aprofitament cinegètic durant la temporada 2023-2024.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Espècies cinegètiques i les seves limitacions. Temporada 2023-2024 Espècies Permeses Es basen en l'annex 1 de l'Ordre de 17 de juny de 1999. Exclusions (no considerades espècies d'aprofitament cinegètic) -Estornell negre (Sturnus unicolor) -Xarrasclet (Spatula querquedula) -Morell de cap-roig (Aythya ferina) -Morell de plomall (Aythya fuligula) -Fredeluga (Vanellus vanellus) -Griva cerdana (Turdus pilaris). Exclusió específica -Tórtora (Streptopelia turtur) no es pot caçar durant la temporada 2023-2024.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Espècies cinegètiques i les seves limitacions. Només aprofitament cinegètic a les Terres de l'Ebre: -Ànecs amb restriccions -Ànec cullerot (Spatula clypeata) -Xibec o ànec bec roig (Netta rufina) -Ànec griset (Mareca strepera) -Ànec xiulador (Mareca penelope) -Ànec cuallarg (Anas acuta) ******* -becadell comú (Gallinago gallinago) (també àrees privades de caça al Baix Empordà que indica el punt 3.1.1.3, amb condicions que preveu aquesta Resolució.).

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Períodes i dies hàbils per a la caça Caça menor en general. Entre el segon diumenge d'octubre de 2023 (dia 8) i el primer diumenge de febrer de 2024 (dia 4), ambdós inclosos. En les reserves nacionals de caça, reserves de caça i zones de caça controlada, el període hàbil de caça és el que indiquin els diferents plans tècnics de gestió cinegètica (PTGC) anuals.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Períodes i dies hàbils per a la caça Previsions singulars de caça per a determinades espècies de caça menor. -Perdiu roja (Alectoris rufa): 8 Oct 2023 - 7 Gen 2024 -Perdiu xerra de muntanya (Perdix perdix hispaniensis): 8 Oct 2023 - 24 Des 2023 -Fotja (Fulica atra): 8 Oct 2023 - 25 Feb 2024 -Guineu (Vulpes vulpes): 3 Set 2023 - 25 Mar 2024 -Tudó (Columba palumbus): 1 Oct - 30 Nov, llocs específics a Tarragona i Terres de l'Ebre -Tord comú (Turdus philomelos) i Tord ala-roig (Turdus iliacus): 8 Oct 2023 - 11 Feb 2024 -Griva (Turdus viscivorus): 8 Oct 2023 - 31 Gen 2024 -Becadell comú: 8 Oct 2023 - 18 Feb 2024, en terrenys autoritzats.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Períodes i dies hàbils per a la caça MITJA VEDA. Només permès en terrenys cinegètics de règim especial amb aprovació en el PTGC. -Guatlla (Coturnix coturnix), -Tudó (Columba palumbus), -Garsa, -Estornell vulgar (Sturnus vulgaris), -Guineu General: 20 i 27 d'agost, 3 i 10 de setembre Excepcions (Lleida, Cerdanya, Solsonès): Dijous, dissabtes, diumenges i festius, del 20 d'agost al 10 de setembre. -Colom roquer (Columba livia), varietats domèstiques i híbrides: General: 3 i 10 de setembre Excepcions (Lleida, Cerdanya, Solsonès): Dijous, dissabtes, diumenges i festius, de l'1 al 10 de setembre.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Períodes i dies hàbils per a la caça FALCONERIA. El període hàbil per a la caça amb ocells de falconeria és del segon diumenge d'octubre de 2023 (dia 8) al quart diumenge de febrer de 2024 (dia 25), ambdós inclosos. Regulació: Segueix les pautes de l'Ordre de 3 d'octubre de 1990 que regula la pràctica de la falconeria.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Períodes i dies hàbils per a la caça Dies hàbils per a la caça menor. Terrenys d'aprofitament comú: Diumenges i festius no locals. Per a falconeria, també dijous i dissabtes. Terrenys cinegètics de règim especial (no de reglamentació especial): -Màxim de tres dies i festius no locals. Excepcions: -Perdiu xerra de muntanya: Un dia per setmana. -Guineu fora de l'àmbit territorial de l'apartat 3.1.1.2(Comarques de Lleida): Tots els dies de la setmana. -Conill de bosc en àmbit territorial de 3.1.1.2(Comarques de Lleida): Tots els dies de la setmana. Els dies hàbils es fixaran en el Pla Tècnic de Gestió Cinegètica corresponent. Excepció: Cacera d'ocells aquàtics en l'àmbit territorial de 3.1.1.1.(Comarques de les Terres de l'Ebre).

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Períodes i dies hàbils de caça major a tot el territori de Catalunya. -Reserves nacionals, reserves de caça, zones controlades segons PTGC anuals. -Altres terrenys i àrees: Específic per espècie.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Períodes i dies hàbils de caça major a tot el territori de Catalunya Períodes Hàbils per Espècie: -Porc Senglar, Mufló, Daina: 1r Diumenge de setembre 2023 (3) fins a l'últim diumenge de març 2024 (31). -Isard: Octubre 8, 2023 - Gener 31, 2024 (ambdós sexes); Març 1 - Maig 15, 2024 (només mascles). -Cabra Salvatge: Octubre 8, 2023 - Gener 6, 2024 (ambdós sexes); Març 1 - Maig 31, 2024 (només mascles). -Cérvol: Setembre 10 - Octubre 8, 2023 (només mascles, acostament o aguait); Octubre 9, 2023 - Febrer 25, 2024 (ambdós sexes). -Cabirol: Abril 2 - Agost 20, 2023 (només mascles, aguait o acostament); Setembre 3 - Novembre 26, 2023 (ambdós sexes); Gener 7 - Febrer 31, 2024 (només femelles).

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Períodes i dies hàbils de caça major a tot el territori de Catalunya. Terrenys comú > 200 ha: Diumenges i festius. Prohibició en terrenys comú > 25 ha i < 200 ha limítrofs a terrenys de règim especial, excepte certes condicions. Terrenys de règim especial: Segons PTGC. Excepció de certes espècies que poden ser caçades tots els dies. Variacions: Poden ser modificades per la direcció dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça menor i major Comarques de les Terres de l'Ebre. Ànec Collverd (Anas platyrhyncos): Període hàbil entre el segon diumenge d'octubre de 2023 (dia 8) i el primer diumenge de març de 2024 (dia 3). Fotja (Fulica atra): La planificació i l'aprofitament seran determinats per resolució del director/a dels Serveis Territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l'Ebre, a proposta de la Secció d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental. En terrenys de règim especial on es cacen ocells aquàtics: Els dies hàbils poden ser qualsevol dia de la setmana, fins a un màxim de tres més els festius no locals, ajustant-se al calendari lunar.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça menor i major Comarques de Lleida. ***Conill de Bosc: -Període hàbil de caça és tot l'any en les comarques de les Garrigues, el Pla d'Urgell, el Segrià, l'Urgell i àrees privades de caça amb matrícules específiques en la Segarra i la Noguera. -Excepció en zones ZEPA, on es requereixen autoritzacions excepcionals. -Del 15 d'abril al 15 d'agost, modalitats permeses són l'aguait al cau i ús de fura amb escopeta i/o sendera, sense gossos. -Prohibit caçar la guineu en aquestes zones. Si cal col·locar parades en camins d'ús públic: -Necessària autorització de l'ajuntament. -Cal col·locar un cartell amb còpia de l'autorització. -Cal instal·lar un sistema visible per impedir l'accés de persones i/o vehicles. -En zones d'elevada freqüentació humana, situar persones per informar als no caçadors.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça menor i major Comarques de Girona. Becadell Comú: -Autoritzat solament a les àrees privades de caça amb matrícula G-10043, G-10162 i G-10219. -Aprofitament cinegètic sostenible segons censos i productivitat. Carnets i Precintes: -Els serveis territorials donaran carnets de captura i seguiment cinegètic del becadell comú i precintes als titulars de les àrees privades. -Les persones caçadores hauran de portar aquests carnets i precintes durant la jornada de caça. -Precintes hauran de ser col·locats a la pota del becadell un cop caçat. Retorn dels Carnets: -Finalitzada la temporada, els caçadors hauran de retornar els carnets als serveis territorials. -Preferiblement per mitjans telemàtics, a través de les societats de caçadors a les quals pertanyin les persones autoritzades.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça menor i major Permisos de caça per a la perdiu xerra. -En àrees privades o locals de caça, el Pla Tècnic de Gestió Cinegètica (PTGC) ha d'incloure una relació nominal de les persones caçadores amb permís. -Aquesta relació s'actualitzarà cada temporada, tret que no hi hagi canvis. Carnets i Precintes: -Els serveis territorials donen carnets i precintes als titulars de les àrees per repartir-les entre les persones autoritzades. -Les persones caçadores han de portar aquests elements durant la jornada de caça. Reserves Nacionals i Zones Controlades: -El permís o autorització serà emès per la direcció tècnica. -S'entregarà un carnet de seguiment estadístic diari i els precintes corresponents.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça menor i major Carnets de captura i precintes (Gestió de la perdiu xerra de muntanya). Carnet de Seguiment Estadístic: -Ha de retornar-se abans del 30 de gener de 2024. -Es lliura a la direcció tècnica en reserves nacionals i zones controlades; en àrees privades o locals, als serveis territorials. -És requisit per caçar aquesta espècie la temporada següent. -Nombre de Precintes determinat per la direcció general segons el cens, la productivitat i l'hàbitat favorable. Ús dels Precintes: -Col·locats al lloc de captura, ajustats a la peça i tallats arran del dispositiu de tancament. -Les captures s'han d'anotar abans de sortir del terreny cinegètic. Precintes no Utilitzats: -Retornar-los abans del 30 de gener de 2024 a la direcció tècnica o als serveis territorials, segons correspongui.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça menor i major Carnets de captura i precintes (Gestió de la caça de la becada (Scolopax rusticola)). -Carnet o full de captures proporcionat per la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi. -S'ha de dur durant la jornada de caça. -S'ha de retornar en finalitzar el període hàbil de caça, preferiblement per mitjans telemàtics.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça major Batudes de caça major. Cap de Colla: -Persona interlocutora davant l'Administració. Senyalització: -Coordinada pel cap de colla. -Senyals visibles als camins i pistes forestals. -Cartells de xapa metàl·lica o material resistent amb caracteristiques i símbols especificats a l'annex 1 d'aquesta Resolució. -Col·locació abans de l'inici i retirada en 12 hores màxim. -Autorització Municipal necessària per camins d'ús públic. Annex 2 per a les especificacions dels cartells. -Sistema visible que impedeixi l'accés de persones i/o vehicles. -Informadors en zones d'elevada freqüentació humana. Excepcions per Refugis i Zones de Seguretat: -Possibilitat de seguir animals o gossos que entrin a zones protegides (necessitat de comunicació i autorització prèvia. -Llicència de caça per a canilles obligatòria si hi ha 16 gossos o més. -Llicència de caça corresponent per arma de foc. -Gossers podran portar arma blanca si no es disposa de la llicència de caça amb arma de foc.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça major Caça del senglar, porc Vietnamita i el cabirol. Caça de Porc Vietnamita i Híbrids Autoritzada degut a riscos i impactes: -Hibridació amb senglar. -Dificultat de distinció. -Prolificitat de l'espècie. -Danys a conreus i ramaderia. -Risc d'accidents de trànsit. -Espècie invasora. Permesa en temporada hàbil i amb autoritzacions excepcionals per danys. Àrees Privades i Locals de Caça: -Poden caçar senglar i cabirol. Condició: Ha d'estar previst al PTGC (Pla Tècnic de Gestió Cinegètica) vigent.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça major Caça de l'isard i la cabra salvatge. Mètodes Permesos: -Acostament i aguait en àrees privades o locals de caça. Restriccions en la Caça: **Mascles no Medallables: -Cabra Salvatge: No més de 204,99 punts en banyes. -Isard Mascle: No més de 86,99 punts en banyes. -Isard Femella: No més de 82,99 punts en banyes. **Mascles Medallables: -Cabra Salvatge: Ha de tenir almenys 10 anys.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça major Rastreig amb gos d'animals ferits en l'exercici de la caça major. -Rastreig amb gos permès fins a 24 hores després de la caça. -Les restriccions de dies de caça no afecten el rastreig. -Si es rastreja fora de l'àrea original de caça, es necessita autorització de l'entitat o persona titular de la nova àrea. -Permès portar arma per rematar l'animal durant el rastreig. Si el rastreig es fa el dia següent, s'ha de comunicar als Agents Rurals amb detalls com: -Àrea o local de caça. -Identitat de la persona amb el gos. -Matrícula del vehicle. -Espècie de l'animal ferit.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça major Autoritzacions i precintes de caça major. Permisos de captura atorgats per la direcció dels serveis territorials corresponents per a les espècies: isard, cabra salvatge, cabirol i cérvol. -Dos precintes per animal (mascles i algunes femelles). -Col·locació específica dels precintes segons l'espècie i el mètode de cacera. -Marcar data i precinte abans del transport de l'animal. Distribució de Precintes: -Des de les oficines comarcals o serveis territorials corresponents. -Justificant de rebuda requerit. -Autorització per recollida per tercers possible. -Comunicar captures i retornar precintes sobrants per a la temporada següent.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Previsions específiques per a la caça major Previsions específiques de caràcter territorial a les comarques de Lleida. Objectiu: -Prevenir la transmissió de la tuberculosi bovina. -Minimitzar els danys a l'agricultura. -Facilitar les captures. Comarques Afectades: Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Cerdanya. Exempció de Precintes: -Cérvol femella en les comarques esmentades no requereixen l'ús de precintes.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Mesures especials de protecció de la fauna salvatge: prohibicions i limitacions Prohibicions generals de caça que afecten tot tipus de terrenys cinegètics. -Becada: Prohibit caçar a l'espera o aguait. -Cabirol: Prohibit caçar amb el mètode d'acostament dins dels mateixos períodes i raons. -Cabra salvatge i isard. Femelles amb cries i exemplars joves, amb excepcions en reserves i zones controlades. Aliment a porcs senglars: Prohibit (Possibilitat d'autorització excepcional amb restriccions (10 kg/dia, 200m de carreteres, etc.)). Objectiu: protegir l'àliga cuabarrada: Batudes i caça col·lectiva prohibides del segon dilluns de febrer (dia 12) fins al 31 de maig de 2024. -Nivell 3 del Pla Alfa: Prohibit en municipis amb risc d'incendis. -Zones incendiades: Prohibició de caça en zones afectades per incendis des de l'1 de gener de 2022. Dies de neu: Prohibició segons les condicions de la neu i l'altitud.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Mesures especials de protecció de la fauna salvatge: prohibicions i limitacions Prohibicions en terrenys cinegètics d'aprofitament comú. -Perdiu xerra de muntanya: Prohibida la caça. -Isard, cabra salvatge, cérvol i cabirol: Prohibides, amb l'excepció de batudes en terrenys de règim especial limítrofs. -Estornell vulgar, tord comú, tord ala-roig i griva: Prohibides a les Terres de l'Ebre, en terrenys limítrofs amb la Reserva Nacional dels Ports de Tortosa-Beseit. -Espais naturals protegits: Prohibida la caça, amb possibles excepcions autoritzades pel departament competent. -Terrenys de 25 ha a 200 ha limítrofs a règim especial: Prohibida la caça major, amb certes excepcions.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Mesures especials de protecció de la fauna salvatge: prohibicions i limitacions Prohibicions en terrenys cinegètics de règim especial. Guineu: Prohibida la caça en terrenys que hagin obtingut autoritzacions excepcionals per danys de conill en alguna de les dues darreres temporades. Àrees privades de caça tancades: -Porc Senglar: Prohibit alimentar-los sota qualsevol circumstància. Ni per atreure'ls. Ni per prevenció de danys. Ni per incrementar el nombre o millorar l'estat físic.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Mesures especials de protecció de la fauna salvatge: prohibicions i limitacions Nombre màxim de captures. Terrenys cinegètics d'aprofitament comú: -Llebre (Lepus granatensis i Lepus europaeus), Perdiu Roja, Becada: Màxim 2 captures per caçador/a i dia. -Guatlla: Màxim 20 captures per caçador/a i dia. Terrenys cinegètics de règim especial: -Becada: Màxim 3 captures per caçador/a i dia. -Perdiu xerra de muntanya: Màxim 2 captures per caçador/a i dia.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Mesures especials de protecció de la fauna salvatge: prohibicions i limitacions Altres Limitacions. Repoblació i Alliberament d'Espècies: Prohibit: -Espècies exòtiques invasores. -Guatlla japonesa (Coturnix japonica) i híbrids. -Faisà (Phasianus colchicus), amb algunes excepcions. Excepcions per al Faisà: -Permès en zones autoritzades abans de l'entrada en vigor de la Llei 42/2007, de 13 de desembre.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Normes generals Recollida de cartutxos. Obligació de recollida immediata de cartutxos i beines de munició. Es realitzarà de manera immediata en abandonar el lloc on s'ha desenvolupat l'activitat. En la caça d'ocells aquàtics en zones humides, aiguamolls, paratges inundats o inundables,: -La superfície n'ha de quedar lliure quan finalitzi la cacera per evitar el deteriorament del medi natural.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Normes generals Alliberaments i repoblacions amb espècies cinegètiques. Autorització Requerida: -Per àrees privades o locals de caça. -Donada pel servei territorial del departament competent en activitats cinegètiques. Limitacions del Nombre d'Exemplars: -No pot superar la quantitat establerta al PTGC (Pla Tècnic de Gestió Cinegètica). Excepcions: -Alliberaments per a ensinistrament en falconeria no necessiten autorització. Sol·licitud d'Autorització: -Antelació mínima de 20 dies abans de l'alliberament o repoblació. Comunicació als Agents Rurals: -Antelació mínima de 48 hores. -Mitjançant formulari web. -Ha d'incloure: terreny cinegètic, lloc, data, hora i espècies a repoblar o alliberar.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Normes generals Estadístiques de captura, repoblacions i alliberaments. Temporada Hàbil: -Termini: Màxim de 3 mesos des de l'1 d'abril. -Destinatari: Direcció general del departament competent en matèria d'activitats cinegètiques. -Mitjà: Formulari web d'estadístiques del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. -Contingut: Nombre d'exemplars capturats i repoblats/alliberats en l'àrea de caça durant la temporada anterior. Temporada de Mitja Veda: -Termini: Màxim de 3 mesos des de l'1 d'octubre. -Destinatari: Idem que a la Temporada Hàbil. -Mitjà: Formulari web d'estadístiques del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Contingut: Nombre d'exemplars capturats en l'àrea de caça durant la temporada vigent. Les dades de les captures de cada persona caçadora determinen l'atorgament dels precintes ulteriors en base al PTGC, són confidencials i només són utilitzades pel departament competent en matèria d'activitats cinegètiques per a finalitats científiques, estadístiques i censals.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Autoritzacions excepcionals Mesures generals especials. Autorització excepcional de captura d'espècies -Motiu: Abundància d'individus perillosos o nocius per a persones, agricultura, etc. -Qui autoritza: Direcció dels serveis territorials competents en matèria cinegètica. -Reserves nacionals i zones de caça controlada: Direcció tècnica d'aquestes zones. Mesura contra espècies domèstiques ensalvatgides: -Porcs domèstics i cabres domèstiques. Autoritzacions excepcionals: -Especificar espècie, causes, període, lloc, modalitat, etc. -Autorització en casos d'urgència Qui: Agents Rurals, altres agents de l'autoritat. (en cas de necessitat altres agents de l'autoritat, a actuar capturant-los mitjançant l'ús d'arma de foc o mètodes de captura en viu o d'immobilització a distància).

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Autoritzacions excepcionals Mesures generals especials. Autorització per danys a agricultura i ramaderia Inclou: Zones de seguretat d'infraestructures viàries. Regulacions estivals de la caça del porc senglar Quan: Juny fins al 2 de setembre. Mètodes: Batuda, aguait diürn, etc. Comunicació: A través del web del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Caça del conill de bosc en certes comarques Quan: Del 1 de juliol al 31 d'agost. Zones: Especificades per comarques. Prohibicions en l'alliberament i repoblacions de conill de bosc Zones: Comarques de Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre. Excepcions: Impacte ambiental, conservació d'espècies, etc.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Autoritzacions excepcionals Emergència cinegètica. Criteris per declarar emergència cinegètica: - Porc senglar: > 8 porcs/km2 i danys reiterats a l'agricultura, ramaderia o seguretat de les persones. - Conill de bosc: > 50 conills/km2 i danys reiterats a l'agricultura o ramaderia. - Danys reiterats: Autoritzacions excepcionals durant més de 3 mesos o mesures preventives ineficaces. Contingut de la declaració: - Espècie o espècies afectades - Causes excepcionals - Abast territorial - Període de vigència - Mesures cinegètiques i agronòmiques. *Execució de les mesures: - Societats de caçadors federades: Col·laboració de la Federació Catalana de Caça. - Administracions locals: Organització de les accions de caça. - Altres titulars: Departament competent determinarà la forma d'execució. *Execució subsidiària: - Si la persona titular no actua efectivament, el departament competent pot intervenir. La declaració d'emergència se publicarà al lloc web del Departament i al DOGC.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Autoritzacions de competicions de caça. - Correspon a la persona titular de la direcció dels serveis territorials del departament competent en matèria d'activitats cinegètiques. - Aplica a competicions reglades de gossos en terrenys cinegètics amb règim especial. - Es pot donar tant en època de veda com en època hàbil si el dia no és hàbil segons el PTGC corresponent. - Les autoritzacions són proposades per la Federació Catalana de Caça. - Necessiten la conformitat prèvia dels titulars dels terrenys cinegètics. - Espècies permeses: faisà, guatlla comuna, colom roquer, perdiu roja, llebre ibèrica i europea, ànec collverd, conill de bosc. - Llebres: Només poden ser alliberades dins de la seva àrea de distribució natural.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Seguretat i Control de la Caça. L'autorització per caçar ha de ser escrita, indicant el nom, DNI i matrícula del terreny cinegètic de la persona autoritzada. Normes de Seguretat: -Autorització per escrit amb detalls del caçador i terreny cinegètic. Normes de seguretat en batudes de caça major: -Vestimenta de colors d'alta visibilitat. -Posicionament segur. -Complir legislació vigent. Comunicació i Planificació Comunicació al Departament d'Acció Climàtica sobre batudes: - A les Reserves i Zones de Caça Controlada: 3 de set. 2023 - fi temporada segons PTGC. - Als espais naturals amb òrgan de gestió: 3 de des. 2023 - 31 de març 2024.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Seguretat i Control de la Caça. Infraccions i Sancions - Prohibit entorpir la caça de manera intencionada. (infracció d'acord amb l'article 48.2.32 del Decret 506/1971, de 25 de març, sancionada amb multa de 301 a 1.000 euros,). Obligació de descarregar l'arma: - Quan s'acosti o se li acostin persones. - Al deixar la parada o finalitzar la caça. - Si ho requereixen agents de l'autoritat. - En zones incendiades o amb Pla Alfa nivell 3. - Durant inspeccions d'autoritat, l'arma queda fora d'abast fins a permís posterior. No portar armes en: - Época de veda. - Dies i hores no hàbils. - Zones de prohibició. - No dur components prohibits com silenciadors. - Excepcions amb autorització administrativa. Reserves i Zones Controlades - Prohibició de portar armes a reserves i zones controlades sense autorització. - Agents Rurals autoritzats a fer inspeccions de vehicles i equipatges.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Règim Cinegètic a Era Val d'Aran. Competències en gestió de caça transferides al Conselh Generau d'Aran: - Basat en la Llei 1/2015 i decrets de transferència. - Ordenació, planificació i gestió establertes pels plans tècnics de gestió cinegètica. - Plans aprovats anualment pel Conselh Generau d'Aran.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Eficàcia de la Resolució. - Entra en vigor el primer dia hàbil de la temporada de caça 2023-2024. - Eficàcia prorrogada fins a la publicació de la resolució següent. Recursos legals: - Recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos. - Recurs de reposició en el termini d'un mes. - Òrgans competents: Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Annex 1 Característiques: - Mides: 50 x 33 cm - Material: xapa galvanitzada de 0,6 mm embotida i amb els cantons arrodonits o qualsevol altre material que sigui resistent a les inclemències atmosfèriques. - Impressió: tinta negra i tinta vermella (triangle) sobre fons blanc.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Annex 2 Característiques: - Mides: 70 x 33 cm - Material: paper de 160 g amb reforç de cartró i tot el conjunt plastificat o qualsevol altre material que sigui resistent a les inclemències atmosfèriques. - Impressió: tinta negra i tinta vermella sobre fons blanc.

ESPÈCIES CINEGÈTIQUES I PERÍODES HÀBILS Annex 3. - Parc Natural de l'Alt Pirineu - Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà - Parc Natural del Cadí-Moixeró - Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac - Parc Natural de Cap de Creus - Parc Natural del Delta de l'Ebre - Parc Natural dels Ports - Parc Natural de la Muntanya de Montserrat - Parc Natural de la Serra de Montsant - Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa - Parc del Montnegre i el Corredor - Parc de Collserola - Parc de la Serralada Litoral - Parc del Garraf Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter - Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser - Parc del Castell de Montesquiu - Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny - Parc de la Serralada de Marina - Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís de l'Albera - EN Guilleries - Savassona - EIN de l'Alta Garrotxa.

Denunciar Test