option
Cuestiones
ayuda
daypo
buscar.php

BASES ÈTIQUES I METODOLÒGIQUES DE LA INFERMERIA

COMENTARIOS ESTADÍSTICAS RÉCORDS
REALIZAR TEST
Título del Test:
BASES ÈTIQUES I METODOLÒGIQUES DE LA INFERMERIA

Descripción:
- BASES ÈTIQUES I METODOLÒGIQUES 2

Fecha de Creación: 2025/04/17

Categoría: Otros

Número Preguntas: 30

Valoración:(0)
COMPARTE EL TEST
Nuevo ComentarioNuevo Comentario
Comentarios
NO HAY REGISTROS
Temario:

31. L’ètica... a. Es basa sobre les tradicions i algunes creences sovint religioses per enunciar regles de conductes que prescriu. b. Es pregunta per la validesa de la moral. c. És la reflexió i la crítica a la moral. d. b i c són correctes.

32. La moral... a. No ens orienta per actuar racionalment en el conjunt de la nostra vida. b. És un conjunt de principis, normes i valors que cada generació transmet a la següent en la confiança de que es tracta d’un bon llegat d’orientacions sobre la manera de comportar-se per portar una vida bona i justa. c. És la disciplina filosòfica que constitueix una reflexió de segon ordre sobre els problemes morals. d. Es pregunta per què hem de fer-ho.

33. Qui va parlar de la compassió i la responsabilitat han d'unir a l'autonomia i la justícia per a que el desenvolupament moral estigui complet... a. Lawrence Kohlberg. b. Diego Gracía. c. Carol Gilligan. d. Van Potter.

34. Assenyala l’afirmació incorrecta: a. L’ètica del cuidar és exclusiva de la professió d’infermeria. b. L’ètica del cuidar es tracta de cuidar algú perquè és bo i perquè és correcte. c. Per a l’ètica del cuidar és important la reflexió sobre quin és l’objectiu de l’atenció sanitària. d. Per a què el cuidar sigui satisfactori s’han de tenir actituds com preocupar-se, ser responsable, ser competent i receptiu.

35. La següent definició “Són creences, actituds o conviccions que es reflecteixen en el nostre comportament personal” correspon a : a. Moral. b. Virtuts. c. Valors. d. Ètica.

36. Assenyala quines paraules manquen en la següent afirmació: L’ésser humà és un..............................i mai es pot utilitzar com un......................... a. “Valor fonamental” - “mitjà”. b. “fi en sí mateix” - “mitjà”. c. “mitjà” - “fi en sí mateix”. d. “mitjà - “valor fonamental”.

37. Assenyala l’afirmació correcta sobre l’informe de Belmont. a. Es va crear al 1977. b. Té 3 principis generals: respecte per les persones, beneficència i justícia. c. Té 4 principis generals: autonomia, beneficència, no-maleficència i justícia. d. a i b són correctes.

38. Els objectius de la bioètica són: a. Estudiar l'impacte de les innovacions biotecnològiques. b. Identificar els límits de les intervencions de l'home sobre la vida, la biosfera i el medi ambient. c. Promoure un debat racional multidisciplinari en anàlisi bioètica. d. Les respostes a, b i c són correctes a més d’establir un "pont" entre el coneixement humanístic i el científic.

39. L'Andreu és un home de 57 anys que ingressa en una unitat de cirurgia per a intervenció quirúrgica d'un tumor vesical. Ve acompanyant de la seva dona Antònia. La Maria, la infermera que atén a l'Andreu en l'arribar a la unitat de cures, li fa l'entrevista d'acollida. Al sortir de l'habitació l'Antònia l'acompanya fins al control d'infermeria i li demana que, davant la sospita d'un mal pronòstic, no li doni cap informació al seu marit, que ja serà ella qui li digui. La Maria li pregunta si l'Andreu ho vol així, però li respon que mai n'han parlat, i que té molta por que ell es deprimeixi. Li exposa que ha demanat el mateix al cirurgià que l'operarà. Què ha de fer la Maria?. a. Conèixer de primera mà els desitjos de l’Andreu. Parlar amb ell sobre com vol que es gestioni la informació. b. Parlar amb l’Antònia en un àmbit reservat sobre la importància del consentiment i de l’autonomia, ajudant-la a sospesar realment el millor pel seu marit i el seu propi patiment. Oferir-li ajuda per parlar-ne entre tots tres o la possibilitat d'una ajuda psicològica especialitzada. c. Posar-se en contacte amb el cirurgià, que segons l’Antònia ha acceptat no dir res a l’Andreu, i prendre la decisió de com actuar de forma conjunta i plantejar-se estratègies de seguiment. d. a, b i c són correctes.

40. La Joana és infermera des de fa deu anys a l’àrea quirúrgica, concretament, al quiròfan de traumatologia de l'hospital. Fa un mes que s’ha incorporat a l’equip una nova companya, la Roser. Totes dues treballen colze a colze i tenen una bona relació personal, però de vegades xoquen perquè la Roser té certes actituds envers la gestió dels residus sanitaris amb les que la Joana no està d'acord. La Roser no fa una gestió dels residus correcta, llença productes de rebuig on no toca de manera reiterada. A les preguntes de la Joana, la Roser respon amb frases com "no t’amoïnis, tot acaba cremat",´" no t'ho creguis, que ho separen", “el que contamina són els cotxes". Marca l’afirmació correcta: a. La Roser està vulnerant els valors de responsabilitat i compromís social del codi d’ètica de les infermeres i infermers de Catalunya. b. La Joana no pot fer res perquè la Roser no vulnera cap principi ni fa mal a ningú, no estem davant de cap problema ètic. c. La Roser està vulnerant els valors d’autonomia i intimitat i confidencialitat del codi d’ètica de les infermeres i infermers de Catalunya. d. Cap de les anteriors és correcte.

41. En la deliberació moral és important... a. Detectar els fets, creences, problemes existents, identificar els principis que s’apliquen a la situació, descriure els recursos per facilitar la presa de decisió, determinar si es requereix de més informació o ajuda d’experts. b. Un cop analitzada la situació és important descriure els cursos d’acció i quedar-se amb dos cursos extrem d’acció passar a l’acció i avaluar la decisió. c. Un cop analitzada la situació és important descriure els cursos d’acció i quedar-se amb el curs òptim d’acció, passar a l’acció i avaluar la decisió. d. a i c són correctes.

42. El Codi d’Ètica de les infermeres i infermers de Catalunya té com objectiu: a. Especificar el compromís indispensable que les infermeres adquireixen envers la persona atesa, les famílies, grups i comunitats, així com respecte dels col·legues, d’altres professionals de la salut i equips de treball, i de la societat, a fi de poder oferir unes cures infermeres de qualitat. b. Determinar la responsabilitat professional de les infermeres en el manteniment, promoció i defensa dels drets de les persones relacionats amb la salut. c. Mostrar quins són els paràmetres d’una pràctica que permeti avaluar la competència de les infermeres, promogui la reflexió sobre la pràctica professional i ajudi les infermeres i infermers a prendre decisions per actuar èticament. d. Totes les anteriors són certes.

43. La següent definició “Les infermeres proporcionem cures infermeres segures, competents, compassives i conformes a l’ètica professional i, al mateix temps, donem compte de les nostres accions i de les conseqüències que se’n deriven en l’exercici de la professió” correspon al valor del Codi d’Ètica de les infermeres i infermers de Catalunya: a. Autonomia. b. Responsabilitat. c. Justícia social. d. Compromís professional.

44. Assenyala l’afirmació correcta: a. El document de voluntats anticipades (DVA) i la planificació de les decisions anticipades (PDA) es porta a terme quan una persona es troba en una situació de malaltia. b. El DVA és un procés de comunicació entre el malalt, els professionals i els familiars on el malalt expressa els seus valors, desitjos i preferències, i d’acord amb aquests i en col·laboració amb el seu entorn afectiu i el seu equip sanitari de referència, formula i planifica com voldria que fos l’atenció a rebre, davant una situació de complexitat clínica o malaltia greu, o en situació de final de vida. c. El DVA es porta a terme en un escenari suposat de malaltia i el PDA es realitza en un escenari actual on la persona ja té una malaltia i vol planificar com vol ser atesa. d. El PDA és una declaració on la persona, major d'edat, lliurement, dona instruccions sobre el tractament mèdic que vol o no rebre al fi de la seva vida, en cas que arribi un moment en el que una malaltia o un accident la incapaciti físicament i/o psíquicament per expressar-se i prendre decisions.

45. Assenyala l’afirmació incorrecta: a. No escau fer objecció de consciència quan una decisió de limitació de tractaments de suport vital s’ha pres per consens amb els altres membres de l’equip assistencial. En aquests casos, es recomana que es dispensi l’objector de participar en la presa de decisions. b. L’exercici de l’objecció de consciència és una possibilitat, derivada del dret a la llibertat ideològica, a la qual poden acollir-se les persones, les institucions, col·lectius o Comunitats Autònomes. c. En cada supòsit d’objecció de consciència cal garantir sempre l’adequada atenció a l’usuari de manera que aquest pugui exercir efectivament els seus drets. d. La manera d’efectuar la declaració d’objecció de consciència del personal sanitar es fa mitjançant un document que recull de forma explícita quines pràctiques concretes són les que objecta amb la finalitat que el gestor sanitari pugui organitzar adequadament l’atenció als usuaris.

46. El secret professional... a. És un dret del pacient i un deure del professional. b. És un deure del professional. c. És un dret del pacient i es relaciona amb la beneficència. d. És un deure del professional i es relaciona amb la intimitat i la confidencialitat.

47. Assenyala quines paraules manquen en la següent afirmació........... i................ són les dues condicions bàsiques del raonament pràctic. a. “Coneixement” i “reflexió”. b. “Deliberació” i “prudència”. c. “Deliberació” i “coneixement”. d. “Prudència” i “reflexió”.

48. Quins són els elemets essencials del consentiment informat?. a. Descripció de la investigació i/o tractament, riscos i beneficis, alternatives al tractament i/o investigació, confidencialitat i participació voluntària. b. Descripció de la investigació i/o tractament, riscos i beneficis, alternatives al tractament i/o investigació, confidencialitat, contactes dels professionals responsables i participació voluntària. c. Descripció de la investigació i/o tractament, riscos i beneficis, confidencialitat, contactes dels professionals responsables i participació voluntària. d. Descripció de la investigació i/o tractament, riscos i beneficis, alternatives al tractament i/o investigació, confidencialitat i contactes dels professionals responsables.

49. La següent definició correspon a: “Corporacions de dret públic, emparades per la llei i reconegudes per l’Estat, amb personalitat jurídica i plena capacitat per al compliment dels seus fins”. a. Codi deontològic. b. Codi ètic. c. Col·legi professional. d. Codi deontològic professional.

50. Sobre la capacitat i la competencia en el principi d’autonomia…. a. Sempre s’ha de pressuposar la competència dels malalts, excepte que hi hagi una sentència d’incapacitació. b. Sempre s’ha de demostrar la incompetència i en cas de dubte la presumpció de capacitat ha de prevaler. c. Sempre s’ha de demostrar la competència i en cas de dubte la presumpció de capacitat ha de prevaler. d. a i b són correctes.

51. La responsabilitat d’infermeria de cara al Document de Voluntats Anticipades (DVA) és…. a. Conèixer la legislació vigent i saber quin és el procés d’elaboració i posterior registre de DVA. b. Saber quines són les implicacions clíniques, ètiques i jurídiques que es plantegen en el tram final de la vida. c. Formar-se en habilitats comunicatives per conversar amb la persona sobre els aspectes relacionats amb la malaltia i la mort. d. a, b i c són correctes.

52. Respecte al rebuig del tractament…. a. La persona atesa pot rebutjar una actuació mèdica no desitjada i és un DRET explicitat per la llei (Llei General de Sanitat 1986, Conveni Consell Europa 1997,Llei 21/2000 i Llei Bàsica 41/2002). b. Estar malalt significa perdre el dret a decidir i en cas de vulnerabilitat els professionals sanitaris i la família seran qui decideixen per ell/a. El dret al rebuig del tractament l’exercirà el representant/familiar. c. La no-aplicació (no iniciar/retirar) d’un tractament a partir del judici subjectiu del malalt forma part de la seva autonomia i els professionals sanitaris han de respectar-la. d. a i c són correctes.

53. La següent definició “Suposa acceptar la irreversibilitat d’una malaltia i la conveniència d’abandonar els tractaments que tinguin per finalitat perllongar la vida, mantenir només les teràpies necessàries per garantir al màxim el benestar del malalt” correspon a: a. Obstinació terapèutica. b. Futilitat terapeùtica. c. Rebuig de tractament. d. Limitació de l’esforç terapèutic.

54. Els principis en el quals es regeix la Carta de Drets i Deures de la Ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària són: a. La dignitat de la persona, la llibertat i l’autonomia, la igualtat, l’accés a la informació i el coneixement de la salut i el compromís cívic. b. Autonomia, beneficència, no maleficència i justícia. c. Responsabilitat, autonomia, intimitat i confidencialitat, justícia social i compromís professional. d. Cap de les anteriors és correcte.

55. Sobre les responsabilitats finals (proves de consistència) en el procés de deliberació.... a. Es fa mitjançant 3 proves: legalitat, temporalitat i publicitat. b. Es fa mitjançant 3 proves: legalitat, jerarquització de principis i autonomia. c. Es fa mitjançant 3 proves: legalitat, respecte per les persones i beneficència. d. Es fa mitjançant 3 proves: legalitat, deliberació i prudència.

56. Quina de les següents afirmacions respecte a la Carta de Drets i Deures en relació amb la Salut i l’Atenció Sanitària és correcta: a. Va ser aprovada al juny del 2016 i publicada a l’octubre del 2019. b. La carta és un document amb rang legal. c. S’inspira en el model centrat en la persona. d. Només s’aplica als àmbits d’atenció sanitària pública.

57. L’objectiu principal del document de voluntats anticipades (DVA) és... a. El respecte a la dignitat. b. El respecte a l’autonomia. c. El respecte a la justícia. d. El respecte a la beneficència.

58. Aplicats a la resolució de conflictes, quins dos principis de la bioética entren sovint en contradicció amb dos altres i qui va fer aquesta proposta?. a. Justícia i no-maleficència amb autonomia i beneficència i ho va proposar Diego Gracia. b. Autonomia i justícia amb beneficència i no-maleficència i ho va proposar Diego Gracia. c. Beneficència i justícia amb autonomia i no-maleficència i ho va proposar Van Potter. d. Autonomia i no-maleficència amb beneficència i justicia Carol Gilligan.

59. La següent definició “Les infermeres reconeixem la importància de la professió infermera en el si de la societat, i per això assolim el pacte de desenvolupar-la i millorar-la” correspon al valor del Codi d’Ètica de les infermeres i infermers de Catalunya: a. Autonomia. b. Responsabilitat. c. Justícia social. d. Compromís professional.

60. A què respon la definició següent: És l’acceptació d’una intervenció mèdica per un pacient, en forma lliure, voluntària i conscient, després que el metge li hagi informat sobre la naturalesa de la intervenció amb els seus riscs i beneficis i les alternatives possibles amb els seus respectius riscs i beneficis. a. Testament vital. b. Consentiment informat. c. Document de les voluntats anticipades. d. Planificació anticipada de les voluntats anticipades.

Denunciar Test