option
Cuestiones
ayuda
daypo
buscar.php

Constitució Espanyola T.PRELIMINAR + TI

COMENTARIOS ESTADÍSTICAS RÉCORDS
REALIZAR TEST
Título del Test:
Constitució Espanyola T.PRELIMINAR + TI

Descripción:
Bombers Barcelona - Generalitat

Fecha de Creación: 2025/04/22

Categoría: Otros

Número Preguntas: 68

Valoración:(0)
COMPARTE EL TEST
Nuevo ComentarioNuevo Comentario
Comentarios
NO HAY REGISTROS
Temario:

Sobre la rigidesa de la Constitució Espanyola, quina de les següents afirmacions és correcta?. La CE pot ser modificada per llei orgànica si així ho decideix el Govern. La rigidesa implica que només pot ser reformada mitjançant un referèndum obligatori. La rigidesa fa que només pugui ser modificada per normes de rang igual o superior. La rigidesa impedeix qualsevol modificació de la CE.

Quina afirmació sobre les dates clau de la Constitució és correcta?. El Rei la va sancionar el 6 de desembre de 1978. Es va aprovar per les Corts Generals el 29 de desembre de 1978. La ratificació es va fer mitjançant referèndum popular el 6 de desembre de 1978. Es va publicar al BOE el mateix dia que es va sancionar.

Quin d’aquests apartats conté articles dins la CE?. Preàmbul. Disposició Derogatòria. Títol Preliminar. Disposició Final.

Quina part de la Constitució regula el funcionament dels òrgans de poder de l’Estat?. Preàmbul. Part dogmàtica. Part orgànica. Títol Preliminar.

Quins articles formen el Títol Preliminar de la Constitució Espanyola?. De l’article 1 al 9. De l’article 1 al 10. De l’article 0 al 8. De l’article 1 al 7.

En quina data van aprovar la Constitució les Corts Generals (Congrés i Senat)?. 6 de desembre de 1978. 27 de desembre de 1978. 29 de desembre de 1978. 31 d’octubre de 1978.

Quina és la seqüència numèrica que representa l’estructura general de la Constitució Espanyola?. 1-10-4-9-1-1. 1-1-10-4-9-1-1. 1-10-9-4-1-1. 1-1-11-4-9-1-1.

Quants capítols té el Títol I i quin és el seu contingut?. 3 capítols: Drets fonamentals, Drets de ciutadania i Garanties. 5 capítols: Espanyols i estrangers, Drets i llibertats, Principis rectors, Garanties, Suspensió. 2 capítols: Drets i deures fonamentals. 6 capítols: Tots els drets, més Educació i Sanitat.

Quins són els capítols del Títol III de la Constitució?. De la Corona, De les Cambres, De les Lleis. De les Cambres, De l’Elaboració de les Lleis, Tractats Internacionals. Drets Fonamentals, Senat, Presupostos. De les Cambres, Del Poder Judicial, De la Suspensió.

Quins són els capítols del Títol VIII (Organització Territorial de l’Estat)?. Comunitats Autònomes, Senat, Administració General. Principis Generals, Administració Local, Comunitats Autònomes. Administració Local, Poder Judicial, Tractats. Estat de les Autonomies, Justícia i Finançament.

Quina és la forma política de l’Estat espanyol segons la Constitució?. República presidencialista. Monarquia parlamentària. Monarquia absoluta. Democràcia directa.

Quins són els valors superiors de l’ordenament jurídic segons la Constitució Espanyola?. Llei, ordre, estabilitat i unitat. Solidaritat, seguretat, desenvolupament i treball. Llibertat, justícia, igualtat i pluralisme polític. Pau, prosperitat, cohesió i respecte.

Quina afirmació descriu correctament la diferència entre llei orgànica i llei ordinària?. La llei ordinària es necessita per regular drets fonamentals, mentre que la llei orgànica serveix per qüestions menors. La llei orgànica s’aprova per majoria simple, la llei ordinària per majoria absoluta. La llei ordinària regula temes generals i es vota per majoria simple; la llei orgànica tracta temes sensibles i requereix majoria absoluta. No hi ha diferències, només canvia el nom segons la comunitat autònoma.

Quin d’aquests instruments NO té rang de llei però pot desenvolupar-ne el contingut?. Llei orgànica. Decret llei. Ordre ministerial. Decret legislatiu.

Quina diferència essencial hi ha entre un decret legislatiu i un decret llei?. El decret llei s’aprova pel Parlament, mentre que el legislatiu l’aprova el Rei. El decret legislatiu neix d’una delegació expressa del Parlament, el decret llei l’emet el Govern per raons d’urgència. El decret legislatiu és per assumptes urgents, el decret llei per reorganitzar lleis. El decret llei només és vàlid a l’àmbit autonòmic, el legislatiu a tot l’Estat.

Quina és la diferència entre un decret llei i un decret amb rang de reglament?. El decret llei té rang de llei, mentre que el decret (reglamentari) té rang inferior i només desenvolupa lleis. Tots dos tenen rang de llei però el decret llei no necessita convalidació. El decret reglamentari és legislatiu, el decret llei és administratiu. No hi ha cap diferència: són sinònims.

Quin tipus d’Estat defineix la Constitució Espanyola a l’article 1?. Estat absolutista i centralitzat. Estat federal amb representació proporcional. Estat comunal i confederal. Estat social i democràtic de Dret.

D’on emanen la sobirania i els poders de l’Estat segons l’article 1?. Del Cap d’Estat. Del Parlament i del Senat. De la Constitució i del Govern. Del poble espanyol.

Quin principi fonamental estableix l’article 2 sobre la unitat d’Espanya?. Indissoluble unitat de la Nació Espanyola. Sobirania compartida entre les comunitats. Federalisme plurinacional. Independència de cada comunitat.

Quina és la llengua oficial de l’Estat segons l’article 3, i quin és el deure dels espanyols respecte a ella?. El català, i es garanteix el seu ús al sistema educatiu. El castellà, amb el dret a aprendre’l. El castellà, amb deure de conèixer-lo i dret d’usar-lo. No hi ha cap llengua oficial definida.

Com és la bandera d’Espanya segons la Constitució?. No s’especifica a la Constitució. Tres franges horitzontals: vermella, groga, vermella; la groga doble d’ampla. Dos colors horitzontals: vermell i groc. Escut al centre i dues bandes laterals iguals.

Quin article parla de Madrid com la capital de l’Estat segons la Constitució?. 3. 4. 5. 6.

Quina funció tenen els partits polítics segons l’article 6 de la CE?. Només poden representar grups parlamentaris. Gestionen recursos públics. Són fonamentals per a la participació política i han de ser democràtics. Poden actuar fora del marc constitucional.

Segons l’article 2 de la Constitució Espanyola, quin dret reconeix i garanteix respecte a les nacionalitats i regions?. El dret a decidir el seu model d’Estat. El dret a l’autodeterminació. El dret a l’autonomia. El dret a establir relacions internacionals pròpies.

Què estableix la Constitució respecte a les altres llengües espanyoles a més del castellà?. Poden ser cooficials a tot l’Estat si ho aprova el Senat. Tenen caràcter oficial obligatori a totes les escoles. Són oficials només si els Estatuts de cada Comunitat ho determinen. Només poden usar-se en l’àmbit familiar.

Què poden reconèixer els Estatuts d’Autonomia respecte als símbols?. L’ús exclusiu de la bandera d’Espanya als edificis públics. La prohibició de símbols regionals. Banderes i ensenyes pròpies de cada Comunitat Autònoma. Només l’escut d’Espanya com a símbol oficial.

Quina afirmació defineix correctament el paper dels sindicats segons l’article 7?. Són entitats privades que no tenen cap funció reconeguda a la CE. Poden actuar lliurement i el seu funcionament ha de ser democràtic. Només poden actuar en cas de conflicte laboral. Estan sotmesos al control directe del Govern.

Quina funció principal tenen les Forces Armades segons la Constitució?. Vetllar per la disciplina dins dels cossos policials. Estar al servei dels governs autonòmics. Garantir la sobirania, la independència i l’ordenament constitucional. Suprimir moviments socials contraris a l’Estat.

Quins d’aquests principis garanteix expressament l’article 9.3 de la Constitució Espanyola?. Legalitat, jerarquia normativa, publicitat, seguretat jurídica, responsabilitat i interdicció de l’arbitrarietat. Pluralisme ideològic, igualtat de gènere, transparència institucional. Independència judicial, drets humans, justícia universal. Proporcionalitat, neutralitat religiosa i llibertat d’informació.

Quina és l’obligació dels poders públics segons l’article 9.2 de la Constitució?. Garantir l’obediència als líders polítics. Promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat siguin reals i efectives. Centralitzar totes les competències en l’Estat. Reforçar l’autoritat judicial a les comunitats autònomes.

Quins cossos formen les Forces Armades segons l’article 8 de la CE?. Mossos d’Esquadra, Armada i Exèrcit de l’Aire. Exèrcit de Terra, Guàrdia Civil i Bombers. Exèrcit de Terra, Armada i Exèrcit de l’Aire. Guàrdia Civil i Policia Nacional.

Segons l’article 10.2 de la Constitució, com s’han d’interpretar els drets i llibertats reconeguts per la CE?. Segons la jurisprudència del Tribunal Constitucional únicament. Només segons la voluntat del legislador. D’acord amb la Declaració Universal dels Drets Humans i tractats internacionals ratificats per Espanya. En funció de les lleis orgàniques aprovades pel Parlament.

Segons l’article 11.2 de la CE, pot un espanyol d’origen ser privat de la seva nacionalitat?. Sí, si així ho determina una sentència judicial. Sí, si resideix més de 10 anys fora d’Espanya. No, cap espanyol d’origen pot ser privat de la seva nacionalitat. Només si obté una altra nacionalitat europea.

Amb quins països pot l’Estat concertar tractats de doble nacionalitat segons l’article 11.3?. Només amb països de la Unió Europea. Amb qualsevol país que ho sol·liciti. Amb països iberoamericans o que tinguin o hagin tingut vincles especials amb Espanya. Només amb països on hi hagi colònies espanyoles.

Segons l’article 13.2 de la Constitució, poden els estrangers exercir el dret de sufragi a les eleccions municipals?. Sí, en tots els casos, si tenen NIE. Només si estan nacionalitzats. Sí, quan així ho estableixi un tractat o una llei amb criteri de reciprocitat. Només poden votar, però no ser elegits.

Quan es concedirà l’extradició segons l’article 13.3 de la CE?. Sempre que el delicte estigui tipificat a Espanya. Només en casos de delictes econòmics. En compliment d’un tractat i amb el principi de reciprocitat, però no per delictes polítics ni de terrorisme. De manera automàtica, si ho sol·licita un país aliat.

Quin principi estableix l’article 14 de la Constitució Espanyola?. Els espanyols tenen drets polítics superiors als estrangers. Només les dones poden reclamar igualtat davant la llei. Tots els espanyols són iguals davant la llei, sense discriminació per naixença, raça, sexe, religió, opinió o altra condició. Els drets només s’apliquen als ciutadans majors d’edat.

Quin d’aquests drets està recollit a l’article 15 de la CE?. El dret a un habitatge digne. El dret a la vida i a la integritat física i moral. El dret a la nacionalitat. El dret a manifestació.

Segons l’article 16, quin d’aquests principis es garanteix?. Que l’Estat tingui una religió oficial. Que ningú pot ser obligat a declarar sobre la seva ideologia o creences. Que només les religions majoritàries tindran drets. Que es prohibeix la llibertat religiosa en espais públics.

Quina és la regulació de la pena de mort segons l’article 15 de la Constitució Espanyola?. La pena de mort està abolida en qualsevol circumstància sense excepcions. La pena de mort només es pot aplicar amb autorització judicial expressa. La pena de mort està abolida, llevat del que disposin les lleis penals militars per a temps de guerra. La pena de mort pot aplicar-se en casos molt greus amb aprovació parlamentària.

Quina és la relació que estableix l’article 16.3 de la Constitució entre l’Estat i les confessions religioses?. L’Estat es declara confessional catòlic. L’Estat garantirà la promoció de les religions més practicades. Cap confessió tindrà caràcter estatal, però l’Estat cooperarà amb l’Església Catòlica i les altres confessions. Només l’Església Catòlica serà reconeguda com a part legítima en actes oficials.

Quin és el límit màxim de temps que una persona pot romandre en detenció preventiva sense ser posada a disposició judicial, segons l’article 17?. 96 hores. 48 hores. 24 hores. 72 hores.

Quina d’aquestes afirmacions és certa segons l’article 18 de la CE?. Les forces de seguretat poden entrar lliurement per motius d’urgència administrativa. El domicili és inviolable, llevat de cas de delicte flagrant o resolució judicial. Es pot entrar al domicili sense permís si el propietari no hi és. El domicili només és inviolable quan s’hi troben menors.

Què estableix l’article 19 sobre la llibertat de residència i circulació dels espanyols?. Només poden viure en determinades comunitats si hi tenen arrels familiars. Poden residir i circular lliurement, excepte per motius polítics. Poden residir i circular lliurement dins del territori nacional, i entrar i sortir d’Espanya lliurement, sense que aquest dret es pugui limitar per motius polítics o ideològics. Només poden circular lliurement si tenen permís de residència permanent.

Quina és la finalitat del procediment d’habeas corpus segons l’article 17.4 de la Constitució Espanyola?. Permetre que qualsevol persona privada de llibertat sigui posada a disposició judicial de forma immediata i legal. Establir els motius polítics per a la detenció preventiva. Alliberar immediatament qualsevol persona que declari no voler ser detinguda. Determinar si una persona és culpable o innocent abans del judici.

Quina limitació estableix l’article 18.4 de la Constitució Espanyola respecte a l’ús de la informàtica?. La llei limitarà l’ús de la informàtica per garantir l’honor i la intimitat personal i familiar dels ciutadans. L’ús de la informàtica s’ha de restringir només a institucions públiques. Es prohibeix completament l’ús de la informàtica en l’àmbit privat. Només es permet l’ús de la informàtica amb autorització judicial.

Quina condició estableix l’article 21 per a l’exercici del dret de reunió pacífica en espais públics?. No es pot exercir a menys de 500 metres d’un edifici oficial. Només es pot fer en caps de setmana. Es requereix comunicació prèvia a l’autoritat. Sempre cal autorització expressa.

Segons l’article 22 de la CE, quines associacions estan prohibides?. Les que defensen interessos privats. Totes les que tenen més de 50 membres. Les que no es registren a temps. Les de caràcter secret o militar.

Quins drets fonamentals reconeix l’article 20.1 de la Constitució Espanyola?. Llibertat d’expressió i de vot, accés a càrrecs públics i dret de sufragi. Llibertat d’expressió, dret a la informació veraç, creació artística i llibertat d'empresa. Llibertat d’expressar pensaments i idees, creació artística i científica, llibertat de càtedra i dret a comunicar o rebre informació veraç. Només el dret a la llibertat d’expressió i a la llibertat religiosa.

Segons l’article 23 de la CE, quin dret tenen els ciutadans en relació amb els afers públics?. Només poden participar-hi si pertanyen a un partit polític legalitzat. Tenen dret a participar-hi directament o mitjançant representants elegits per sufragi universal. Només poden participar en processos judicials i no polítics. Només poden accedir a càrrecs públics si superen una oposició.

Quins drets processals reconeix l’article 24 de la Constitució?. A ser defensat, assistir amb lletrat, jutge ordinari, judici públic amb garanties i presumpció d’innocència. Cap, ja que això ho regula només la llei penal ordinària. A declarar contra un mateix i renunciar a la defensa. Només l’accés a un advocat en casos de pena de presó.

Segons l’article 25, quines condicions han de complir les penes privatives de llibertat?. Han de ser exclusivament punitives. Han de garantir la reeducació i la reinserció social. Poden ser aplicades retroactivament si la llei canvia. Poden incloure treballs forçats si ho ordena el jutge.

Què prohibeix explícitament l’article 26 de la Constitució Espanyola?. Els consells escolars. Els tribunals de justícia ordinària. Els Tribunals d’Honor a l’àmbit de l’Administració civil i de les organitzacions professionals. Les sancions administratives als funcionaris públics.

Quina afirmació sobre el dret a l’educació segons l’article 27 de la CE és correcta?. Es reconeix la llibertat d’ensenyament i el dret dels pares a triar formació religiosa per als fills. Només els professors poden participar en la planificació educativa. L’ensenyament bàsic és obligatori però no gratuït. Només l’Estat pot crear centres educatius.

Segons l’article 28.2, com es garanteix el dret de vaga?. Està prohibit en serveis essencials. És lliure i no pot estar regulat per llei. Es reconeix el dret de vaga, però la llei en regularà l’exercici i garantirà serveis essencials. Només poden fer vaga els sindicats legalment registrats.

Com s’ha d’exercir el dret de petició segons l’article 29.2 de la Constitució Espanyola?. Oralment davant d’un funcionari públic o representant elegit. Mitjançant una votació popular. Per escrit, i de la manera que estableixi la llei. Per comunicació directa a través de mitjans electrònics.

Segons l’article 30, quin dret i deure tenen els espanyols?. Votar en totes les eleccions. Contribuir a l’educació pública. Defensar Espanya. Obtenir assistència sanitària gratuïta.

Quin principi regula el sosteniment de la despesa pública segons l’article 31?. Igualtat i progressivitat segons la capacitat econòmica. Proporcionalitat i neutralitat ideològica. Igualtat de serveis públics per comunitat. Solidaritat entre classes socials.

Segons l’article 35, quin dret laboral es reconeix a tots els espanyols?. Triar lliurement professió o ofici i no ser discriminat per raó de sexe. Tenir salari mínim només si tenen fills. Treballar exclusivament en el sector públic. Ser funcionari automàticament als 18 anys.

Segons l’article 42 de la Constitució Espanyola, quina obligació assumeix l’Estat respecte als treballadors espanyols a l’estranger?. Obligar-los a tornar en períodes de crisi econòmica. Vetllar pels seus drets econòmics i socials i procurar-ne el retorn. Proporcionar-los nacionalitat del país de residència. Garantir-los el dret al vot exterior.

Quin dret i deure ambiental es reconeix a l’article 45?. Accés a jardins municipals regulat per edat. Només la protecció d’espais naturals. Només l’obligació de reciclar. Dret a gaudir d’un medi ambient adequat i deure de conservar-lo.

Quina és l’obligació dels poders públics segons l’article 49 en relació amb les persones amb discapacitat?. Delegar l’atenció a entitats privades. Crear centres residencials obligatoris. Integrar-les únicament mitjançant ajudes econòmiques. Aplicar polítiques de previsió, tractament, rehabilitació i integració de les persones amb discapacitat física, sensorial o psíquica.

Quines garanties ofereix l’article 50 als ciutadans durant la tercera edat?. Suficiència econòmica mitjançant pensions adequades, actualitzades i serveis socials específics. Pèrdua d’ajuda pública si tenen fills. Rendes bàsiques universals obligatòries. Reducció del dret a vot passats els 70 anys.

Quin recurs es pot interposar per protegir els drets fonamentals reconeguts als articles 15 al 29?. Recurs de revisió ordinària. Recurs contenciós-administratiu. Recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional. Recurs de cassació.

A més dels articles 15 al 29, quins altres article es poden acollir al Recur d'Empara davant el Tribunal Constitucional?. 14 i 30.2. 10 i 30. 20.2 i 10. 14 i 10.

Quina figura regula l’article 54 per a la defensa dels drets dels ciutadans davant l’Administració?. El Defensor del Poble. El Ministeri Fiscal. El Tribunal Suprem. El Consell General del Poder Judicial.

En quins casos es poden suspendre determinats drets fonamentals segons l’article 55?. Quan hi hagi conflicte polític entre comunitats autònomes. Només si ho decideix el Ministeri de l’Interior per seguretat nacional. Mai es poden suspendre, ni en estat d’excepció. En casos d’estat de setge o excepció, segons la Constitució.

Quan es reclamen davant dels tribunals ordinaris drets fonamentals recollits als articles 14 i del 15 al 29 de la CE, quins principis han de regir el procediment judicial? I quin cas específic també admet aquest tipus de tutela?. Proporcionalitat i motivació, aplicable a drets econòmics i socials. Sumarietat i publicitat, només per a procediments penals. Preferència i sumarietat, i també l’objecció de consciència de l’article 30. Jerarquia i immediatesa, aplicable exclusivament a l’article 14.

Denunciar Test