option
Cuestiones
ayuda
daypo
buscar.php

Indústria alimentària i etiquetatge

COMENTARIOS ESTADÍSTICAS RÉCORDS
REALIZAR TEST
Título del Test:
Indústria alimentària i etiquetatge

Descripción:
Escola Pia

Fecha de Creación: 2025/02/20

Categoría: Otros

Número Preguntas: 285

Valoración:(0)
COMPARTE EL TEST
Nuevo ComentarioNuevo Comentario
Comentarios
NO HAY REGISTROS
Temario:

Les pinyes són fruites climatèriques. a) Fals. b) Cert.

En les verdures proligeren: a) Fongs. b) Bacteris. c) Totes són correctes.

La clorofil·la és: a)El pigment més important i més estable. b)El pigment que és susceptible a l'oxidació i participa en la respicació cel·lular. c)El pigment que és inestable sota la calor i l'àcid.

La maduresa comercial fa referència a l’estat que precedeix a la maduració de la fruita i que permet que aquesta pugui ser transportada, manipulada i emmagatzemada en bones condicions fins el moment del seu consum. a) Cert. b) Fals.

L'alliberació d'etilè: a) Intervé en la maduració de les fruites i hortalisses. b) Comença entre 10-30 minuts després de produir-se les lesions. c) Dona la reacció d'enfosquiment. d) A i B son correctes.

Quina fermentació té el xucrut?. a) Natural. b) Làctica. c) Alcohòlica.

En el sabor de la fruita: a) El sucres simples contribueixen a la formació de gels de pectina. b) El tanins contibueixen a la formació de midó. c) El midó contibueix a la formació d'àcids.

La fermentació és un procés que: a) Enriqueix l'aliment amb nutrients i millora la digestibilitat. b) Allarga la vida útil de les verdures. c) Les dues són correctes.

Factor determinant de l’acceptabilitat del producte. Depèn de la disposició i estructura de les cèl·lules vegetals, que consten d’una membrana semipermeable que rodeja a una sèrie de soluts. a) Textura. b) Turgència. c) Regidesa.

En quina situació es posen en contacte els enzims i els polifenols en una fruita?. a) Al tallar la fruita. b) Si la fruita té un cop. c) Les dues respostes són correctes.

Referent al climatèri (senyala la INCORRECTA): a) Disminueix la velocitat de respiració de la fruita. b) Té lloc, fins i tot, després de la recol·lecta. c) Augmenta l'alliberació de CO2.

La ............. es relaciona amb la disposició de la cel·lulosa i d’altres components de la fibra vegetal. a) Rigidesa. b) Textura. c) Turgència.

Quin pigment proporciona el color taronja a algunes hortalisses com la pastanaga?. a) Clorofil·la. b) Carotè. c) Antocianina. d) Tanins.

Què determina l’àmplia gamma de colors de les hortalisses?. a) La quantitat de fibra present. b) La presència de diversos pigments. c) El contingut de sucres i minerals.

Quina de les següents afirmacions és FALSA sobre la conservació de les hortalisses?. a) La foscor ajuda a mantenir les vitamines. b) L’exposició a l’aire i la llum pot provocar pèrdua de vitamines. c) Les bosses de plàstic sense forats són ideals per conservar-les. d) L’aigua en excés pot provocar la proliferació de fongs.

Quines fruites NO manifesten el procés de climateri?. a) Plàtans i pomes. b) Raïm i cítrics. c) Préssecs i peres. d) Alvocats i tomàquets.

Com s'anomenen les diferents cobertes que envolten la llavor del cereal?. Germen. Embrió. Endosperma. Segó.

Quin tipus d'arròs utilitzaries per fer un risotto?. Gra curt. Gra mig. Gra llarg.

Quins factors afavoreixen l'acceleració de la respiració dels cereals?. Baixa humitat i alta temperatura. Alta humitat i baixa temperatura. Alta humitat i alta temperatura. Baixa humitat i baixa temperatura.

Per quin motiu és preferible conservar el pa en una bossa de paper o de roba?. Per afavorir la pèrdua d'humitat. Per reduir la pèrdua d'humitat. Per evitat l'oxidació dels hidrats de carboni. Per evitar l'enranciment.

Quina part del cereal s'utilitza per elaborar la farina de blat?. Endosperma i germen. Embrió. Endosperma. Germen i segó.

De quina part del llegum broten l'arrel, la tija i dues fulles?. Del cotiledoni. De l'ull. De l'embrió. De la coberta.

La cariòpside és: El fruit. La llavor. El germen.

En quina reacció del procés d'enranciment es formen compostos radicalaris?. Propagació. Iniciació. Paralització.

Quin oli té més risc de ser oxidat?. Oli de gira-sol. Oli d'oliva.

Es pot consumir l'oli llampant?. No. Sí. Només si es refina.

Referent al punt de fum: Es més baix quan més pur és l'oli. Es més alt quan més pur és l'oli. No varia segons la puresa.

La recollida de l'oliva s'inicia. Al febrer-març. Al juliol-agost. Al novembre-desembre.

A través de quin procediment es trenquen les cèl·lules vegetals de l'oli d'oliva?. Trituració. Premsat. Escalfament.

Quin tipus d'àcid gras redueix el punt de fusió?. Àcid grassos saturats. Àcids grassos insaturats.

Com s'anomena la temperatura en que un element sòlid passa a estat líquid?. Punt de fum. Punt de fusió. Plasticitat.

L'aliassa és: La pasta restat de la premsa de l'oli. L'aigua de l'oli i el rentat.

En quin cas no s'originen greixos trans?. Hidrogenació. Transeferificació.

Quin factor està relacionat amb la rigidesa de les hortalisses?. a) La presència de greixos i proteïnes en els teixits vegetals. b) La quantitat d’aigua absorbida per les cèl·lules. c) La disposició de la cel·lulosa i d’altres components de la fibra vegetal. d) La presència de pigments com la clorofil·la i els carotenoides.

Quina característica és certa sobre el carotè taronja?. a) És inestable i es degrada fàcilment amb la calor. b) Es troba en aliments com la pastanaga, la carbassa, el tomàquet i el pebrot. c) No conté carotenoides i no és susceptible a l’oxidació. d) No resisteix bé valors extrems de pH.

Quina és una propietat del carotè taronja?. a) És el pigment menys estable de les hortalisses. b) No és susceptible a l’oxidació. c) Resisteix bé l’acció de la calor i valors extrems de pH. d) Només es troba en aliments de color verd.

Quina afirmació sobre la clorofil·la és correcta?. a) És el pigment més estable davant la calor i els medis àcids. b) És el segon pigment, però el més important per a la planta perque participa en la respiració cel·lular. c) No participa en la respiració cel·lular. d) Es manté estable independentment del pH del medi.

Per què la fruita verda té un sabor amarg?. a) Per la presència d’altes concentracions de sucres. b) Per l’acumulació de pigments com la clorofil·la. c) Per la presència de tanins. d) Perquè conté menys aigua que la fruita madura.

Quina alteració es produeix pel trencament cel·lular en fruites i verdures?. a) Enfosquiment enzimàtic. b) Fermentació espontània. c) Increment de la duresa del producte. d) Millora del sabor i aroma.

Segons el CAE, què és un cereal?. a) Qualsevol planta herbàcia amb fruits madurs. b) Les plantes gramínies i els seus fruits madurs, sencers, sans i secs. c) Qualsevol fruit sec que es pugui moldre per fer farina. d) Només el blat i l’ordi.

Quina part del gra de cereal està carregada de midó?. a) Embrió. b) Pericarpi. c) Endosperma. d) Segó.

Quins són els principals agents que poden alterar els cereals durant l’emmagatzematge?. a) Exposició a la llum i alta temperatura. b) Rossegadors, insectes i inclemències climàtiques. c) Excés de midó en els grans. d) Absència d’oxigen durant la conservació.

Per què és important mantenir una bona ventilació en l’emmagatzematge dels cereals?. a) Per evitar la pèrdua de vitamines. b) Per mantenir la humitat alta i evitar que s’assequin. c) Per prevenir l’acumulació de calor i la producció de vapor d’aigua. d) Per accelerar el procés de maduració dels grans.

Quin tipus d’arròs és més ric en amilopectina i tendeix a ser enganxós?. a) Arròs de gra llarg. b) Arròs de gra mitjà. c) Arròs de gra curt. d) Arròs blanc.

Quin tipus d'arròs conté amilosa i necessita molta aigua en el procés de cocció?. a) Gra llarg. b) Gra curt. c) Gra mig. d)Totes son correctes.

Segons el CAE, com es defineix la farina?. a) Qualsevol tipus de pols obtinguda de vegetals. b) El producte de moldre el blat industrialment net. c) Un derivat dels cereals sense aplicació alimentària. d) Un ingredient exclusivament per a la rebosteria.

Segons el CAE, quin producte es defineix com el resultat de la cocció d’una massa elaborada amb farina de blat, sal comestible, aigua potable i llevats actius com Saccharomyces cerevisiae?. a) La pasta. b) El pa. c) Les galetes. d) Els cereals inflats.

Quina és la definició de la pasta ?. a) Un producte obtingut per fermentació de farina de blat i aigua. b) Un aliment elaborat amb llegums i cereals sense cap tipus de transformació. c) Un producte obtingut per dessecació d’una massa no fermentada elaborada amb sèmoles, semolines o farines, mesclades amb aigua. d) Un derivat del pa que conté llevats i es cou al forn.

Què és un tubercle?. a) Un tipus de fulla modificada per resistir la sequera. b) Una part de la tija que creix soterrada i acumula substàncies com el midó. c) Una arrel que creix a l'aire. d) Una flor modificada per captar més llum.

Segons el CAE, amb la denominació "patata" es coneixen els tubercles de: a) Qualsevol planta amb tubercles comestibles. b) Solanum nigrum. c) Solanum tuberosum L. d) Solanum lycopersicum.

Què és una beina?. a) Una tija subterrània modificada. b) Un tipus de fulla adaptada per emmagatzemar aigua. c) Un fruit allargat o en forma d’espiral amb llavors disposades en filera. d) Un tipus de flor que produeix llavors sense necessitat de pol·linització.

Quina és la diferència principal entre un oli i un greix?. a) Els olis provenen de fonts vegetals i els greixos d’animals. b) Els olis són líquids i els greixos són sòlids. c) Els olis tenen més àcids grassos saturats que els greixos. d) Els greixos tenen un punt de fusió més baix que els olis.

Quina és una de les propietats físico-químiques dels lípids en els aliments?. a) Són solubles en aigua. b) Tenen un punt de fusió molt alt. c) Són insolubles en aigua. d) No tenen plasticitat a temperatura ambient.

Com es classifiquen els greixos i olis segons el seu origen?. a) Greixos animals, greixos vegetals i greixos mixtes. b) Greixos líquids, greixos sòlids i greixos emulsionats. c) Greixos saturats, greixos insaturats i greixos polisaturats. d) Greixos naturals, greixos sintètics i greixos hidrogenats.

Quin d’aquests processos es fa servir per obtenir olis vegetals?. a) Trituració i premsat. b) Destil·lació. c) Fermentació. d) Pasteurització.

Quina de les següents afirmacions sobre el refinat dels olis és correcta?. a) S’utilitza per afegir color i sabor als olis. b) Inclou diferents processos que redueixen el grau d’acidesa i suavitzen el sabor de l’oli. c) Només s’aplica als olis d’oliva verge extra. d) Incrementa el contingut d’àcids grassos insaturats.

Quina és la temperatura idònia per conservar els olis i evitar l’oxidació?. a) 5 – 10ºC. b) 15 – 18ºC. c) 25 – 30ºC. d) 0 – 5ºC.

Per què és important conservar els greixos en refrigeració?. a) Perquè la calor pot fer que es fonin a temperatura ambient. b) Perquè la refrigeració augmenta la seva acidesa. c) Perquè així es tornen més líquids i fàcils de manipular. d) Per evitar que perdin el seu color natural.

Quin tipus d’oli té més resistència a l’enranciment?. a) Oli de gira-sol. b) Oli de soja. c) Oli d’oliva. d) Oli de blat de moro.

Quin dels següents factors és el principal responsable de l’enranciment dels greixos?. a) La llum. b) La temperatura. c) L'oxigen (contacte de l'aire). d) La humitat.

Quin efecte té una temperatura ambiental alta sobre els olis?. a) Redueix la velocitat d'enranciment. b) Provoca la solidificació de l'oli. c) Accelerarà l'enranciment de l'oli. d) No afecta el procés d'enranciment.

Segons la qualitat i varietat de l’oli, en condicions d’emmagatzematge òptimes, quant de temps es pot conservar un oli sense perdre gairebé les seves propietats?. a) 3 mesos. b) 6 mesos. c) 1 any. d) 2 anys.

Segons el Código Alimentario Español (CAE), quines són les categories de begudes no alcohòliques?. a) Aigua, sucs, begudes energètiques. b) Aigües gasejades, gasoses, begudes de sucs de fruites, begudes d’extractes, begudes aromatitzades. c) Begudes esportives, aigües minerals, sucs concentrats.

Quina és la definició d’aigua potable?. a) Aquella que conté una quantitat elevada de minerals i gas carbònic. b) L’aigua que es pot consumir directament sense cap tractament. c) L’aigua que posseeix qualitats físico-químiques, organolèptiques i microbiològiques que la fan apta pel consum humà. d) L’aigua destinada exclusivament a usos industrials.

Què indica el nivell d’oxigen dissolt en les aigües naturals?. a) Només afecta el sabor de l’aigua. b) És una indicació directa de la seva qualitat. c) No té cap relació amb la qualitat de l’aigua. d) Només depèn de la temperatura de l’aigua.

Quin és l’ingredient base de les begudes refrescants?. a) Aigua i sucre (xarop simple). b) Aigua i àcid cítric. c) Xarop de blat de moro.

Quin d’aquests ingredients és obligatori en les begudes refrescants?. a) Cafeïna i electròlits. b) Acidulants i aromatitzants. c) Vitamines i minerals.

Quin és l’objectiu principal de les begudes per a esportistes?. a) Ajudar a millorar el rendiment físic, reposar líquids i electròlits. b) Augmentar el pes corporal. c) Reforçar el sistema immunològic.

Quan són recomanades les begudes hipertòniques per a esportistes?. a) Quan hi ha una gran pèrdua de suor i cal una ràpida hidratació. b) Quan la pèrdua de suor no és alta, però es necessita un aport extra d’energia en forma d'hidrats de carboni. c) Sempre abans de començar qualsevol activitat física. d) Només en esports d’alta resistència com maratons o triatlons.

Una beguda isotònica té... a) Més soluts per unitat de volum que la sang. b) La mateixa pressió osmòtica que la sang. c) Menys soluts que la sang.

Quina característica defineix les begudes hipotòniques?. a) Tenen una concentració de partícules superior a la del plasma sanguini. b) La concentració de partícules per unitat de volum és inferior a la del plasma sanguini (menor pressió osmòtica). c) Contenen una elevada quantitat d’hidrats de carboni per augmentar l’energia. d) Són recomanades per esports de resistència amb alta sudoració.

Quina és la principal característica de les begudes hipertòniques?. a) Tenen una concentració de soluts inferior a la del plasma sanguini. b) Tenen la mateixa pressió osmòtica que la sang. c) Tenen una major concentració de soluts per unitat de volum que la sang. d) Són les més recomanades per a la hidratació ràpida durant l’exercici.

En quines situacions es recomana el consum de begudes isotòniques?. a) Quan l'exercici és lleuger i de curta durada. b) En exercici intens, ambient calorós, pèrdua de suor i diarrea. c) Només després de l’exercici per a la recuperació muscular. d) Quan es necessita un aport extra de proteïnes.

Quan és recomanable el consum de begudes hipotòniques?. a) En exercicis moderats de menys d’1 hora, quan no cal una aportació extra d’electròlits. b) En exercicis intensos amb alta pèrdua de suor. c) Quan es necessita una gran aportació d’hidrats de carboni per mantenir l’energia. d) En esports de resistència de llarga durada i condicions de calor extrema.

Les begudes energètiques poden contenir... a) Taurina, cafeïna, vitamines del grup B. b) Alcohol, ferro i fibra. c) Sucre, àcid làctic i proteïnes.

Quin tipus de beguda alcohòlica es produeix per fermentació?. a) Whisky. b) Vi, cervesa i sidra. c) Rom.

Quina de les següents famílies de llevats és essencial per a la fermentació alcohòlica?. a) Aspergillus i Penicillium. b) Kluyveromyces i Saccharomyces. c) Lactobacillus i Bacillus. d) Candida i Rhodotorula.

Quina de les següents definicions correspon al most?. a) Suc del raïm obtingut per fermentació del raïm amb pells, llavors i rapa. b) Suc del raïm obtingut per pressió, sense pells, llavors ni rapa, abans de la fermentació. c) Suc de raïm obtingut per maceració de les pells, llavors i rapa. d) Vi resultant de la fermentació del raïm sense pells.

Quins són els dos principals sucres presents al most de raïm?. a) Glucosa i sacarosa. b) Sacarosa i fructosa. c) Glucosa i fructosa. d) Fructosa i maltosa.

Quin procés s'utilitza per eliminar els residus sòlids del vi durant la clarificació?. a) Filtració a alta temperatura. b) Decantació estàtica a baixa temperatura o centrifugació. c) Evaporació a alta temperatura. d) Fermentació amb llevats específics.

Quina és la temperatura ideal per a la fermentació del vi, i en quin tipus de tanc es realitza?. a) 10-12ºC en tancs de fusta. b) 14-18ºC durant 15-30 dies en tancs d'acer inoxidable. c) 20-22ºC en tancs de plàstic. d) 25-28ºC en tancs de ceràmica.

Quins són els principals ingredients per fer cervesa?. a) Ordi, llúpol, aigua i llevat. b) Canyella, sucre i alcohol. c) Fruita fermentada i mel.

Quina beguda alcohòlica es produeix destil·lant el vi?. a) Conyac. b) Cava. c) Sidra.

Les aigües han de ser: a)Transparents, incolores i inodores. b)Transparents i inodores. c)Inodores i incolores.

Quan el most es transforma en vi: a)Augmenten els nivells de sucre i etanol. b) Disminueixen els nivells de sucre i etanol. c)Disminueixen els nivells de sucre i augmenten els d'etanol.

Com s'anomenen les aigües que puntualment, s'envasen per una distribució domiciliària de manera gratuïta?. a)Aigües potables de consum públic. b) Aigües de consum públic envasades. c) Aigües tractades.

Què s'utilitza per elaborar vodka?. a) Blat de moro. b)Melassa de canya. c) Sègol.

Tots els sucres poden servir com substracte pels llevats?. a) Cert. b) Fals.

En el raïm, on es troba la pruïna?. a)A la polpa. b) A la pell. c) A les llavors.

Quins són els ingredients bàsics dels refrescos?. a) Aigua i sucre. b) Aigua, sucre i CO2. c) Aigua, sucre i colorants.

A través de quina de les següents begudes es busca una ràpida i òptima assimilació dels seus consituents?. a) Isotònica. b) Hipertònica. c) Hipotònica.

És un edulcorant voluminós..... a)Acesulfame. b) Sorbitol. c) Ciclamat.

De què depèn la duresa de les aigües potables?. a)De la presència de sals de Mg i Fe. b)De la presència de Na i Fe. c) De la presència de Ca i Mg.

Com ha de ser la reacció de les aigües potables?. a) Neutre o lleugerament alcalina. b)Àcida. c) Cap és correcta.

Quina és la diferència principal en el procés d'elaboració entre el vi negre i el vi blanc?. a) El vi negre s'elabora només amb raïms negres, mentre que el vi blanc només amb raïms verds. b) En l'elaboració del vi negre, el most fermenta en presència de la pell del raïm, mentre que al vi blanc, el most fermenta sense la pell. c) El vi blanc s'elabora amb raïms sense llavors, mentre que el vi negre s'elabora amb raïms amb llavors. d) La fermentació del vi negre és més llarga que la del vi blanc.

¿Cuál es el objetivo principal del refinado de aceites?. a) Aumentar la acidez del aceite. b) Eliminar las impurezas que se forman durante la extracción y que le comunican al aceite un sabor indeseable. c) Hacer que el aceite sea más denso. d) Reducir el contenido calórico del aceite.

Qué proceso dentro del refinado se encarga de reducir la acidez del aceite?. a) Desodorización. b) Winterización. c) Neutralización. d) Decoloración.

¿Cuál de las siguientes afirmaciones sobre la desodorización es correcta?. a) Se eliminan los glicéridos para evitar el enturbiamiento. b) Se separan los triglicéridos de alto punto de fusión. c) Elimina olores y sabores desagradables valiéndose de productos volátiles derivados del azufre por destilación al vacío a 180-260ºC. d) Se emplean arcillas activadas para eliminar pigmentos.

¿Qué proceso del refinado permite eliminar triglicéridos que podrían cristalizar en el almacenamiento?. a) Winterización. b) Neutralización. c) Eliminación de mucílagos. d) Decoloración.

¿Qué proceso del refinado evita el enturbiamiento del aceite?. a) Winterización. b) Desesteranización. c) Eliminación de mucílagos. d) Neutralización.

Quina gamma correspon a les hortalisses fresques sense cap tipus de tractament tèrmic?. a) Segona gamma. b) Primera gamma. c) Quarta gamma. d) Tercera gamma.

Les conserves o semiconserves d’hortalisses pertanyen a la…. a) Primera gamma. b) Tercera gamma. c) Segona gamma. d) Cinquena gamma.

Les hortalisses congelades formen part de la…. a) Segona gamma. b) Quarta gamma. c) Cinquena gamma. d) Tercera gamma.

Quina gamma inclou les hortalisses rentades, pelades, tallades i envasades, a punt per consumir?. a) Quarta gamma. b) Primera gamma. c) Tercera gamma. d) Segona gamma.

Les hortalisses com a elaboracions cuinades, quina categoria son?. a) Cinquena gamma. b) Primera gamma. c) Segona gamma. d) Tercera gamma.

Quina substància és la principal responsable de la cohesió entre cèl·lules contigües en les hortalisses i verdures?. a) Gels de midó i gels de pectines. b) Lignina. c) Cel·lulosa. d) Totes són correctes.

En qué consiste el proceso de hidrogenación de los aceites?. a) En la eliminación del hidrógeno de los aceites para hacerlos más líquidos. b) Es un proceso químico mediante el cual los aceites se transforman en grasas sólidas mediante la adición de hidrógeno a altas presiones y temperaturas, y en presencia de un catalizador. c) En la extracción de agua de los aceites para aumentar su estabilidad. d) En la mezcla de aceites con grasas animales para mejorar su textura.

¿En qué consiste el proceso de transesterificación. a) Es un proceso de modificación de aceites y grasas en que los ácidos grasos permanecen inalterados y son redistribuídos aleatoriamente en las moléculas glicerídicas, creando nuevas estructuras. b) Es un proceso químico mediante el cual los aceites se transforman en grasas sólidas mediante la adición de hidrógeno a altas presiones y temperaturas, y en presencia de un catalizador. c) Se añade hidrógeno a los ácidos grasos para hacerlos más estables.

¿Qué ocurre durante la reacción de propagación?. a) Se eliminan los radicales libres, deteniendo la reacción. b) Se forman peróxidos por la incorporación de oxígeno en el radical libre. c) Se generan nuevos ácidos grasos saturados. d) Se produce la hidrólisis de los lípidos en presencia de agua.

Qué sucede durante la reacción de paralización?. a) Se forman radicales libres que inician la oxidación. b) Los peróxidos se descomponen en compuestos como polímeros, aldehídos y cetonas, generando un olor y sabor a “rancio”. c) Se incorporan átomos de oxígeno en los lípidos para estabilizarlos. d) Se eliminan todos los productos de oxidación, restaurando la calidad del aceite o grasa.

Cuál de las siguientes afirmaciones sobre la fermentación láctica es correcta?. a) Se produce principalmente en cereales y frutas. b) Ocurre a partir de hidratos de carbono como la sacarosa y la glucosa en hortalizas y verduras. c) Genera alcohol etílico como producto final. d) Es utilizada para la producción de cerveza y sidra.

¿Cuál es una característica de la fermentación alcohólica?. a) Se utiliza para conservar hortalizas y verduras. b) No produce gases como subproducto. c) Convierte los azúcares sencillos, como la glucosa y la fructosa, en alcohol etílico y anhídrido carbónico. d) Se da principalmente en ausencia de microorganismos.

¿Qué ventaja ofrece el prensado en caliente respecto al prensado en frío en la producción de aceite?. a) Produce aceites de mayor calidad. b) Permite obtener mayor cantidad de aceite. d) Mantiene mejor el aroma natural del aceite.

Què és la IDA?. Dosi màxima/nivell màxim sense efectes negatius observables per a la salut. És a dir, quantitat de compost per sobre de la qual s’observa algun tipus d’efecte. Quantitat màxima d’una substància que pot ser consumida en la dieta durant un període de temps llarg, fins i tot durant tota la vida, sense que representi cap risc per a la salut del consumidor. Contingut màxim d’un additiu que es pot autoritzar en un aliment.

Si, ocasionalment, la ingesta diària d'aliments sobrepassa la IDA, és probable que es produeixi algun dany?. És molt probable. És poc probable.

És millor un producte sense conservants ni colorants?. Si, ja que els additius no són segu. Si, encara que siguin additius autorizats i segurs. No, si són additius autoritzats i segurs.

Els additius similars als naturals són: Additius naturals però modificats. Additius produïts sintèticament imitant els naturals. Additius obtinguts directament d'animals i plantes.

Quins additius perllonguen la vida útil d'un producte?. Antioxidants. Conservants. Les dues respostes són correctes.

Com s'inactiva el lentinan present als bolets?. Congelant-los. Cuinant-los. Les dues respostes són correctes.

L'oli de coco (marca la CORRECTA). Augmenta el metabolisme. Ajuda a perdre pes. No té efectes en el pes.

L'espirulina (marca la INCORRECTA). Millora el rendiment intel·lectual. Conté Ca, niacina, K, Mg...

És un exemple de transgènic de segona generació: Soja resistent al glifosat. Fàrmac per tractar la malaltia de Gaucher. Blat que silencia l'expressió de les gladines.

És un exemple de transgènic de tercera generació: Soja resistent al glifosat. Fàrmac per tractar la malaltia de Gaucher. Blat que silencia l'expressió de les gladines.

Quin és el rang de temperatura considerat com a “zona de perill” per a la reproducció de microorganismes en els aliments?. a) 0 °C a 5 °C. b) 10 °C a 60 °C. c) 65 °C o més.

Quina és una mesura clau per evitar la contaminació creuada durant l’emmagatzematge d’aliments en una nevera?. a) Col·locar els aliments crus a la part superior i els cuinats a la inferior. b) Barrejar aliments crus i cuinats per estalviar espai. c) Col·locar els aliments crus a la part inferior i els cuinats a la superior.

Quina temperatura interna mínima ha d’assolir la carn picada de vedella per garantir que els patògens es destrueixin?. a) 61,1 °C. b) 71,1 °C. c) 65,1 °C.

Quin mètode de descongelació NO es considera segura?. a) Descongelació lenta a temperatura ambient. b) Descongelació lenta a 0-5 °C. c) Descongelació amb aigua.

Quina és una recomanació important per a la gestió de residus en un establiment alimentari?. a) Només buidar-los quan estiguin plens. b) Utilitzar cubells amb tapa i accionar-los amb pedal. c) Col·locar els cubells en zones amb altes temperatures.

Digues quin es el procediment correcte per la preparació de les verdures de fulles: a) Eliminar fulles externes, rentat amb aigua potable a raig, desinfecció, esbandir. b) Eliminar fulles externes , desinfecció, rentat amb aigua potable a raig, esbandir. c) Rentat amb aigua potable a raig, eliminar fulles externes, desinfecció, esbandir.

Quina és la temperatura mínima a la que han d'arribar les aus i carns farcides durant la cocció per garantir la seguretat?. a) 65 °C. b) 71,1 °C. c) 67 °C.

Quina es la temperatura optima per la congelació del peix?. a) -18. b) -25. c) -15.

Quins són els mètodes de descongelació?. a) Refrigeració o amb aigua potable. b) Com part de la cocció o en forn microones. c) Les 2 opcions són correctes.

A quina temperatura ha de arribar el peix a la planxa?. a) 55-60. b) 60-65. c) >65.

Que vol dir el concepte de traçabilitat?. a) Que podem controlar l’aliment a nivell microbiològic. b) Possibilitat de seguir la pista d’un aliment a través de tota la cadena alimentària. c) Seguretat de l’aliment que no conté patògens.

Quins son els agents de contaminació?. a) Al·lèrgens, Físics i Químics. b) Físics, Biològics i Químics. c) Cap es correcta.

Quina de les següents NO és una mesura d’higiene personal bàsica per al manipulador d’aliments?. a) Portar sabates tancades i de seguretat. b) Rentar-se les mans durant 5 segons. c) Mantenir les ungles curtes i netes.

Què vol dir el sistema FIFO en l’emmagatzematge d’aliments?. a) Fer servir primer el que està més bo. b) Primer en entrar, primer en sortir. c) Guardar els aliments al fons.

Què s’ha de fer si un aliment ens arriba trencat o amb bombament?. a) Guardar-lo igualment. b) Revisar la caducitat. c) Retornar-lo al proveïdor.

Quin és el principal risc de no mantenir la cadena de fred?. a) Que els aliments perdin les característiques organolèptiques. b) Que es reprodueixin microorganismes patògens en els aliments. c) Que no puguem fer una correcta traçabilitat.

Quina afirmació és correcta sobre els perills biològics?. a) Són substàncies químiques com detergents o pesticides. b) Són objectes físics que poden danyar el consumidor. c) Són causats per éssers vius com bacteris, virus o paràsits.

Quina és la temperatura mínima interna que ha d’assolir una hamburguesa per considerar-se segura?. a) 61 °C. b) 71 °C. c) 51 °C.

Per què no es poden utilitzar utensilis de fusta en la manipulació d’aliments?. a) Perquè són un perill microbiològic. b) Perquè són un perill físic. c) Les dues respostes són correctes.

Quina és la diferència principal entre neteja i desinfecció?. a) La neteja elimina brutícia visible i la desinfecció redueix microorganismes. b) La neteja es fa amb vinagre i la desinfecció amb sabó. c) La desinfecció és opcional i la neteja no.

Cuándo hay riesgo de encontrar un alimento contaminado?. a) Cuando ha sido cocinado a baja temperatura y corto tiempo. b) Cuando no se ha almacenado correctamente. c) Las dos respuestas son correctas.

¿Cuál es el método correcto para lavarse las manos antes de manipular alimentos?. a) Con agua fría y sin jabón. b) Con agua caliente y jabón, frotándolas bien. c) Con agua y jabón (no importa la temperatura), y frotándolas bien.

¿Cuál de estos es un peligro físico para los alimentos?. a) Una toxina bacteriana. b) Un insecto. c) Un trozo de vidrio.

¿Cuál de estas prácticas es una forma de contaminación cruzada?. a) Guardar las verduras en la nevera. b) Usar el mismo cuchillo para carne cruda y ensalada sin limpiarlo. c) Desinfectar los utensilios antes de usarlos.

Quin risc té el gel si es manipula malament?. a) Es desfà massa de pressa. b) Canvia de sabor. c) Es pot contaminar.

Com s’ha de fer la maionesa en restauració per evitar riscos?. a) Amb ou pasteuritzat. b) Amb maionesa comercial. c) Les dues respostes són correctes.

Per què és perillós descongelar malament?. a) Permet que sobrevisquin bacteris. b) L’aliment pot quedar cru per dins. c) Les dues respostes són correctes.

Quina és una manera segura de descongelar aliments?. a) A temperatura ambient sobre el marbre. b) A la nevera, a la part baixa. c) Les dues respostes són correctes.

Quan es descongela al microones, què cal fer després?. a) Guardar-ho a la nevera. b) Cuinar-ho de seguida. c) Cap resposta és correcta.

Quin és el recipient més adequat per al refredament ràpid d’aliments calents?. a) Un recipient de plàstic profund amb tapa. b) Una recipient de ferro de 10 a 15 cm de profunditat amb tapa. c) Un recipient d’acer inoxidable de 10 a 15 cm de profunditat amb tapa.

Un dels punts crítics durant la manipulació dels aliments és: a) Aliments correctament descongelats. b) Treballar en superfícies netes. c) Ús d’eines de gran qualitat.

La fruita envasada té: a) Major risc de contaminació bacteriana. b) Menor risc de contaminació bacteriana. c) Cap resposta és correcta.

Si es decideix fer una maionesa en restauració per acompanyar una amanida: a) Es poden utilitzar ous frescos. b) Només es farà amb clares. c) Cap resposta és correcta.

La descongelació per cocció: a) Ha de ser adequada per disminuir el risc de contaminació bacteriana. b) S’ha d’ajudar amb un termòmetre comprovant el centre. c) Totes les respostes són correctes.

Quant pot durar com a màxim l’etapa de refrigeració després de la cocció?. a) 5h 30 min. b) 4h 30 min. c) 3h 30min.

Quina és la finalitat principal de la higiene alimentària?. a) Millorar les qualitats organolèptiques dels aliments. b) Reduir el cost de producció alimentària. c) Garantir la innocuïtat dels aliments i prevenir malalties de transmissió alimentària.

Quin dels següents és un perill biològic en els aliments?. a) Fragment de plàstic. b) Resta de pesticida. c) Salmonel·la.

Què són les malalties de transmissió alimentària (MTA)?. a) Malalties causades pel consum d’aliments de granja contaminats. b) Malalties causades pel consum d’aliments contaminats per microorganismes o substàncies tòxiques. c) Malalties provocades per una mala masticació dels aliments.

Quin dels següents NO és un exemple de contaminació creuada indirecta?. a) Entre 0 i 4ºC. b) Entre 2 i 6ºC. c) Entre 5 i 7ºC.

Quin d’aquests és un perill químic?. a) Espines de peix. b) Residus de plaguicides. c) Bacteris en la carn.

Quina tècnica de conservació consisteix en eliminar gairebé tota l’aigua per congelació i sublimació?. a) Salaó. b) Liofilització. c) Pasteurització.

Quin tipus de contaminació alimentària succeeix en el procés de munyit?. a) Primària o d’origen. b) Directa. c) Creuada.

Quins factors afavoreixen la reproducció de microorganismes?. a) Acidesa. b) Sucre. c) Cap resposta és correcte.

Quin és un dels principals mètodes de conservació d'aliments?. a) Conservació mitjançant calor. b) Conservació mitjançant fred. c) Les dues respostes son correctes.

Quin mètode de conservació és l’escabetx. a) Conservació mitjançant temperatura. b) Conservació mitjançant eliminació d’aigua. c) Altres mètodes de conservació.

La T° de transport ha de ser: a) 0 i 4°C per productes refrigerats i igual o inferior a - 18°C si es tracta de productes congelats. b) 4 i 8°C per productes refrigerats i igual o inferior a - 18°C si es tracta de productes congelats. c) 0 i 4°C per productes refrigerats i igual o inferior a - 10°C si es tracta de productes congelats.

Quin perill té la llet si no es manipula correctament?. a) Es torna dolça. b) Fa olor forta. c) Permet el creixement de bacteris.

Què cal tenir en compte en la pastisseria per garantir la seguretat alimentària?. a) Utilitzar sempre fruita fresca. b) Temps de cocció i conservació en calent o fred. c) Cap resposta és correcta.

Quina acció és INCORRECTA quan es treballa amb pastissos amb crema o ou?. a) Rentar els estris cada cop. b) Fer servir ou cru per fer la crema. c) Refrigerar correctament.

Què cal fer amb la fruita fresca abans d’utilitzar-la en pastisseria?. a) Pelar-la directament. b) Rentar-la i desinfectar-la. c) Sempre s’utilitza fruita enllaunada.

Quines poden ser les conseqüències d’una manipulació incorrecta del gel?. a) Es fon abans d’hora. b) Perd qualitat organolèptica. c) Pot pati contaminació microbiana.

¿Cuál de estas NO es un método de descongelación?. a) Refrigeración. b) Con agua potable. c) Descongelar con agua caliente.

¿Cuál de estas afirmaciones es VERDADERA sobre la carne?. a) El proceso óptimo para descongelar la carne es con una temperatura de 0-5º en la nevera. b) El proceso óptimo para descongelar la carne es dejarla remojando en agua caliente. c) Es necesario lavar la carne antes de cocinarla.

¿Cuál de estas afirmaciones es VERDADERA sobre el pescado?. a) Debe conservarse a temperatura 18º. b) El proceso de descongelación no es el mismo que el de la carne. c) Debe conservarse a temperatura -18º.

Cuál de estas afirmaciones es VERDADERA sobre frutas y verduras?. a) Eliminar hojas externas. b) Se deben hervir siempre antes de consumir. c) Siempre se deben pelar.

Per què les fruites i verdures poden estar contaminades?. a) Perquè es guarden malament a la nevera. b) Perquè tenen molt contacte amb l’entorn com la terra, l’aigua i l’aire. c) Perquè s’envasen sense rentar.

Quines parts de les verdures estan més exposades a la contaminació per aire?. a) Les fulles. b) Les llavors. c) Els troncs.

Quina és la primera acció que cal fer amb una verdura de fulla abans de rentar-la?. a) Desinfectar-la amb lleixiu. b) Tallar-la a trossets. c) Treure les fulles de fora.

Com s’ha de rentar una verdura abans de consumir-la?. a) Amb aigua calenta. b) Amb aigua potable abundant i a raig. c) Amb vinagre.

Quantes gotes de lleixiu alimentari equivalen a 80 g de clor per litre d’aigua?. a) 1 gota. b) 2 gotes. c) 4 gotes.

Quin és el temps màxim que els aliments cuits poden romandre a temperatura ambient abans de convertir-se en un perill per la salut?. a) 2 hores. b) 4 hores. c) 6 hores.

Quina mesura és essencial per evitar la contaminació dels aliments quan es treballa amb productes crus com carn i peix?. a) No cal netejar els utensilis després de cada ús. b) Utilitzar una taula de tall diferent per a cada tipus d'aliment. c) No cal rentar-se les mans després de tocar carn crua.

Què és la contaminació creuada?. a) La presència de microorganismes patògens en aliments envasats. b) El pas de microorganismes d’un aliment a un altre mitjançant estris o superfícies no netejades correctament. c) L’ús de productes químics durant el rentat dels aliments.

Quin d’aquests aliments es considera d’alt risc per contaminació microbiològica?. a) Fruits secs emmagatzemats correctament. b) Aliments fregits que es consumeixen immediatament. c) Cremes pastisseres amb ou i llet.

Què significa el sistema FIFO en l’emmagatzematge d’aliments?. a) Primer que entra, últim que surt. b) Primer que entra, primer que surt. c) Últim que entra, primer que surt.

Què és un manipulador d’aliments?. a) Una persona que només ven aliments en un supermercat. b) Una persona que té contacte directe amb els aliments en qualsevol fase fins al consumidor. c) Una persona que només etiqueta aliments.

Quin dels següents exemples seria una contaminació creuada ?. a) Tallar carn crua i, després, sense netejar el ganivet, tallar una amanida. b) Guardar la carn a la nevera a la temperatura correcta. c) Llençar aliments caducats.

Els mètodes segurs per descongelar els aliments son: a) Refrigeració o en forn microones. b) Amb aigua potable o com part de la cocció. c) Totes són correctes.

Quina d’aquestes afirmacions sobre les amanides i complements és correcta?. a) Les amanides es poden preparar amb maionesa casolana feta amb ou cru si es consumeix en el mateix dia. b) Sempre s’ha d’utilitzar maionesa envasada tractada tèrmicament o preparats d’ou pasteuritzat per evitar riscos. c) No importa el tipus de maionesa utilitzada si les amanides es conserven a la nevera.

Respecte a la llet i els seus derivats, quina d’aquestes afirmacions és certa?. a) Si la llet i els seus derivats es seleccionen i manipulen adequadament, el seu ús no ha de significar un gran risc. b) La llet no afavoreix la multiplicació de bacteris perquè té pH àcid. c) La llet pot suposar un gran risc sempre, encara que es manipuli correctament.

Marca la resposta incorrecte sobre el recipient que permet refredar ràpid els aliments. a) recipient molt profund d’acer. b) recipient molt profund de plàstic. c) recipient poc profund d’acer.

Quina de les següents opcions descriu millor què és un additiu alimentari?. A) Una substància que s'utilitza per augmentar el volum dels aliments. B) Qualsevol substància que no es consumeix habitualment com aliment, ni s’utilitza com ingredient característic d’aquest, addicionat intencionadament amb una finalitat tecnològica. C) Una substància que sempre millora el sabor dels aliments.

Que és el coadjuvant tecnològic?. A) També s’afegeixen voluntàriament a l’aliment per facilitar el procés d’elaboració però, a diferència dels additius, s’eliminen al final del procés i no es troben en el producte acabat. B) Es mantenen en el producte final com els additius. C) El coadjuvant tecnològic s’afegeix per millorar el sabor.

Quina funció tenen principalment els acidulants en els aliments?. A) Endolcir el producte. B) Reduir l'acidesa. C) Incrementar l'acidesa o aportar sabor àcid.

Quina és la funció principal d’un agent de càrrega en els aliments?. A) Millorar el sabor dolç. B) Augmentar el volum sense afegir gaire valor energètic. C) Substituir els greixos de l’aliment.

Quina és la funció principal dels agents de recobriment en els aliments?. A) Aportar sabor dolç. B) Donar color intens a l’interior de l’aliment. C) Aplicar una capa protectora o brillantor a la superfície externa del producte.

Quina és la funció principal d’un antiaglomerant en els aliments?. A) Evitar que les partícules s’enganxin entre si. B) Aportar sabor dolç. C) Donar color als aliments en pols.

Quina és la funció principal dels conservadors en els aliments?. A) Fer que els aliments siguin més brillants. B) Evitar que els aliments es tornin massa àcids. C) Perllongar la vida útil dels aliments prevenint el creixement de microorganismes.

Quina és la funció principal dels correctors de l’acidesa?. A) Endolcir el producte. B) Alterar o controlar el nivell d’acidesa o alcalinitat d’un aliment. C) Aportar volum a l’aliment.

Quina és la funció principal dels edulcorants?. A) Fer que els aliments siguin més àcids. B) Donar un sabor dolç als aliments. C) Aportar textura als aliments.

Quina és la funció principal d’un emulgent en els aliments?. A) Ajudar a fer que els aliments siguin més dolços. B) Crear una mescla homogènia entre dos líquids no miscibles, com l’oli i l’aigua. C) Augmentar el volum dels aliments.

Quina és la funció principal d’un enduridor en els aliments?. A) Fer que els aliments siguin més dolços. B) Mantenir o fer que els teixits de fruites i hortalisses siguin ferms o cruixents. C) Augmentar el volum dels aliments.

Quina és la funció principal d’un escumant en els aliments?. A) Aportar sabor dolç als productes. B) Formar una dispersió homogènia d’una fase gasosa en un producte alimentari líquid o sòlid. C) Evitar la cristal·lització dels sucre en els dolços.

Quina és la funció principal d’un espessidor en els aliments?. A) Augmentar el sabor dels aliments. B) Augmentar la viscositat d’un aliment. C) Fer que els aliments siguin més dolços.

Quina és la funció principal d’un gasificant en els aliments?. A) Augmentar la viscositat d’un producte. B) Alliberar gas per augmentar el volum d’una massa. C) Augmentar la durabilitat dels aliments.

Quina és la funció principal dels gasos propel·lents en els aliments?. A) Aportar sabor dolç als aliments. B) Expulsar un producte alimentari d’un recipient utilitzant gasos diferents de l’aire. C) Augmentar la viscositat dels aliments.

Quina és la funció principal d’un gelificant en els aliments?. A) Aportar sabor dolç als aliments. B) Donar textura a un producte alimentari mitjançant la formació d’un gel. C) Evitar el creixement de microorganismes.

Quina és la funció principal d’un humectant en els aliments?. A) Augmentar la viscositat d’un aliment. B) Impedir la dessecació dels aliments o afavorir la dissolució d’una pols en un medi aquós. C) Crear una textura gelatinosa en les confitures.

Quina és la funció principal de les sals de fosa en els aliments?. A) Ajudar a conservar els aliments durant més temps. B) Reordenar les proteïnes del formatge per distribuir homogèniament el greix i els components. C) Augmentar el sabor dolç dels productes làctics.

Quina és la funció principal d’un segrestador en els aliments?. A) Substàncies que formen complexes químics amb ions metàl·lics. B) Afavorir la dissolució de pols en un medi aquós. C) Augmentar la viscositat d’un producte alimentari.

Quina de les següents condicions és imprescindible perquè un additiu alimentari sigui autoritzat?. A) Ser segur. B) Justificar una necessitat tecnològica. C) No induir a error al consumidor. D) Totes son correctes.

Quina informació s'ha d'incloure a la llista d'ingredients quan es fa servir un additiu alimentari?. A) Nom del productor de l'additiu. B) Nom de la categoria a què pertany (com colorant, conservador, etc.), seguit del nom específic o del número E. C) Nom de l'aliment on s'utilitza l'additiu.

Qui és l'entitat responsable de l'avalució de la seguretat dels additius alimentaris a Europa?. A) La Comissió Europea. B) L'EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària). C) L'OMS (Organització Mundial de la Salut).

Quin principi fonamental regeix l’avaluació de la seguretat dels additius alimentaris?. A) El principi de naturalitat. B) El principi de sabor. C) El principi de dosi.

Què es considera un excés ocasional de la IDA?. A) Una situació perillosa que requereix atenció mèdica immediata. B) Una situació que segurament causarà efectes tòxic. C) Una situació en què és poc probable que es produeixi cap dany per a la salut.

Què és un organisme transgènic o modificat genèticament (OMG)?. A) Un organisme cultivat amb fertilitzants naturals. B) Un organisme que conté un o més gens afegits mitjançant tècniques d’enginyeria genètica. C) Un organisme criat en condicions ecològiques.

Què és un aliment transgènic?. A) Un aliment fermentat de manera natural. B) Un aliment processat amb colorants artificials. C) És busca un gen que codifiqui una proteïna, conferint-li un augment del contingut d'un nutrient o una major tolerància a un herbicida.

Quines dues tècniques tradicionals s’han utilitzat històricament per modificar els organismes abans de l’enginyeria genètica?. A) Pasteurització i fermentació. B) Mutació (mutagènesi) i encreuament sexual (hibridació). C) Congelació i assecatge.

Què és la mutagènesi?. A) Es seleccionen aquells individus mutants que, de forma aleatòria, han canviat un o alguns dels milers de gens del seu genoma per aconseguir una nova combinació genòmica més eficaç des del punt de vista agroalimentari. B) La selecció natural d’individus més resistents. C) La inserció dirigida d’un gen d’una altra espècie.

Què és la hibridació?. A) La mutació induïda mitjançant productes químics. B) La introducció d’un gen d’una altra espècie en un organisme. C) El creuament de dos parentals portadors de característiques agroalimentàries rellevants però complementàries i es busca entre els descendents aquells que hagin heretat el bo dels dos parentals.

Què és l’enginyeria genètica?. A) Una tècnica per millorar la qualitat del sòl. B) Un mètode per combinar sabors naturals en els aliments. C) És una tecnologia que ens permet manipular directament l’ADN fent còpies del “tros” que ens interessa i fent amb ell diferents manipulacions com, per exemple, introduir-lo en un organisme.

Què són els esdeveniments apilats?. A) La combinació de dues tècniques de fermentació. B) El resultat d’un procés de mutagènesi artificial. C) L’obtenció d’una varietat OGM amb més d’un transgen mitjançant encreuaments.

Que és el maltejat de l’ordi?. A) Donar color fosc al gra. B) Eliminar impureses i bacteris. C) Procés en què l’ordi es fa germinar i s’asseca per obtenir malt, que es farà servir per produir cervesa. Permet convertir el midó del gra en sucres fermentables.

Quina característica defineix les fruites climatèriques?. A) Només maduren si es mantenen a l’arbre. B) No produeixen cap gas durant la maduració. C) Continuen madurant després de la collita i produeixen etilè, que accelera la maduració.

Quina funció té la closca dels fruits secs?. A) Afavorir la germinació del fruit. B) Accelerar el procés d’assecatge. C) Protegir contra l’oxidació, l’enranciment i la contaminació bacteriana.

Que li passa a les fruites amb un pH més àcid?. A) les fruites àcides tenen més nutrients. B) Condiciona la seva contaminació, casi exclusiva per fongs. C) No passa res.

Què és el pardeamiento enzimático. A) La descomposició bacteriana de les proteïnes. B) L’oxidació d’enzims que provoca un canvi de color marronós. C) La fermentació natural de sucres.

Quina informació pot incloure’s de forma voluntària en l’etiquetatge de l’oli d’oliva?. A) El preu de venda al públic. B) Els requisits legals d’envasament. C) Les característiques del gust i propietats organolèptiques.

Mesures per evitar l'enranciment de l'oli: Guardar l'oli en un lloc fresc, sec i allunyat de la llum. No reutilitzar moltes vegades el mateix oli. Evitar escalfar l'oli per sobre del punt de fum. No barrejar l'oli nou amb el que ja s'ha fet servir. Totes son correctes.

Quina substància present al cafè actua com a estimulant del sistema nerviós?. A) Sacarosa. B) Caseïna. C) Metilxantinas, com la cafeina.

D'on s’obté el producte comercial del te?. A) De les flors seques del roser. B) De les llavors de la palmera del te. C) De les fulles i gemmes tendres de l’arbre del te (Camellia theifera).

Per què el cacau es considera un producte estimulant?. A) Perquè conté àcid ascòrbic. B) Perquè conté teobromina. C) Perquè és ric en proteïnes.

Quin enunciat és cert sobre la hidròlisi enzimàtica del sucre?. A) Es duu a terme per mitjà de lipases i produeix glucosa pura. B) Requereix l'acció d'oxidases i el resultat s’anomena sucre invertit. C) Es produeix de forma espontània a temperatura ambient.

Quina afirmació és correcta sobre el sucre?. A) El sucre és exclusiu dels fruits cítrics. B) El sucre és el nom genèric per a totes les substàncies dolces. C) El sucre fa referència principalment a la sacarosa, present en tots els vegetals clorofíl·lics.

Com s'obté industrialment la glucosa?. A) A partir de la sacarosa mitjançant fermentació alcohòlica. B) De la fibra vegetal mitjançant processos mecànics. C) A partir de la fècula de patata o del midó de blat de moro.

Quina afirmació és correcta sobre la matriu proteica dels cereals?. A) La matriu proteica està formada principalment per proteïnes d'origen animal. B) La matriu proteica dels cereals es compon de gluten. C) La matriu proteica és totalment inexistent en els cereals.

Què causa el pardeament no enzimàtic en la producció de pa?. A) La interacció de les proteïnes amb els greixos. B) La reacció de proteïnes amb carbohidrats, generant melanoidines. C) La reacció de l'oxigen amb les proteïnes.

Quina afirmació és correcta sobre el cultiu de transgènics a la Unió Europea?. A) Tots els països de la UE estan obligats a permetre el cultiu de transgènics. B) Cada país de la UE té la llibertat de decidir si permet el cultiu de transgènics o no, amb França i Alemanya com a exemples que no els permeten. C) La UE prohibeix el cultiu de transgènics en tots els seus estats membres.

Quin és el major risc associat al cultiu de blat de moro?. A) El risc de contaminació per bacteris patògens. B) L'atac d'un cuc anomenat taladre que pot destruir fins al 20% de la producció. C) L'elevat risc de plagues de fongs que afecten la qualitat del gra.

Quina és la principal modificació dels olis amb perfils lipídicament modificats?. A) Augmentar la proporció d'àcid oleic. B) Augmentar la proporció d'àcid làuric. C) Disminuir la proporció d'àcids grassos saturats.

Quan és obligatori mencionar la presència d'OGM en un producte alimentari?. A) Quan la presència d'OGM és igual o superior al 5% de la composició. B) Quan la presència d'OGM és igual o superior al 1% de la composició. C) Quan la presència d'OGM és igual o superior al 0,9% de la composició.

Quin és el principal beneficiari dels transgènics de primera generació?. A) El consumidor final. B) El medi ambient. C) L'agricultor.

Quin és l’objectiu principal dels transgènics de tercera generació?. A) Millorar el rendiment de les collites per a l'agricultor. B) Produir compostos d'alt valor afegit. C) Fer que les plantes siguin més resistents a les plagues.

Quin és l’objectiu principal dels transgènics de primera generació?. A) Aportar beneficis nutricionals addicionals al consumidor. B) Fer que els aliments tinguin millor sabor. C) Son vegetals modificats genèticament per ser més productius.

Quin va ser el primer aliment transgènic?. A) Blat de moro Bt. B) Soja Roundup Ready. C) Tomàquet FLAVR SAVR.

Quin és l’objectiu principal dels transgènics de segona generació?. A) Augmentar el rendiment del cultiu i la resistència a plagues. B) Es centren en aconseguir aliments amb propietats organoleptiques i nutricionals millorades. C) Reduir el cost de producció dels agricultors.

Quina és una aplicació característica dels transgènics de tercera generació?. A) Aconseguir una millor resistència a plagues. B) Millorar el sabor i el valor nutricional dels aliments. C) Produir fàrmacs o vacunes mitjançant plantes modificades genèticament (molecular pharming).

Què és el maltejat de l’ordi?. A) Un procés per eliminar les proteïnes de l’ordi abans de fer cervesa. B) El procés de moldre l’ordi per obtenir farina per a la fermentació. C) El procés de fer germinar i assecar l’ordi per obtenir malt, que permet transformar el midó en sucres fermentables.

Nutricionisme: és el moviment, ideologia o corrent que fa descansar en els nutrients aïllats les virtuts que tenen els aliments en el seu conjunt. A) Cert. B) Fals.

El consum excessiu d’espinacs o col kale en estat cru pot provocar: a) Deficiència de ferro. b) Excés d’àcid oxàlic, que pot afavorir la formació de pedres al ronyó (El valor crític per la formació de càlculs renals es considera una ingesta >180 mg d’àcid oxàlic.). c) Hipoglucèmia.

L’aloïna, un compost present a la planta d’àloe vera, se li atribueixen beneficis laxants. No obstant això: a) És completament segura en qualsevol dosi. b) És tòxica a partir de determinada dosi. c) No té cap efecte sobre el sistema digestiu.

El consum elevat de te verd pot ser perjudicial per al fetge. A partir de quina quantitat de catequines al dia s’ha observat risc de dany hepàtic?. a) > 200 mg/dia. b) > 400 mg/dia. c) > 800 mg/dia.

Què és un aliment transgènic?. A) Un aliment cultivat sense pesticides ni fertilitzants. B) Un aliment natural que no ha estat modificat. C) Un aliment obtingut d'un organisme modificat genèticament per introduir-hi gens d'un altre organisme per aconseguir unes característiques específiques.

Quina afirmació és correcta sobre la regulació de les varietats noves no transgèniques?. A) Necessiten el mateix control que les varietats transgèniques. B) No poden sortir al mercat sense proves clíniques en humans. C) Surten al mercat amb poques proves de toxicitat i un procés d'autorització senzill.

Per què la sacarosa no participa en la reacció de Fehling ni en pardejaments no enzimàtics?. A) Perquè és un polisacàrid insoluble. B) Perquè té una alta capacitat oxidant. C) Perquè no posseeix capacitat reductora.

On es pot trobar la fructosa ?. A) En cereals com l’arròs i el blat. B) En carns i greixos animals. C) En tubercles rics en inulina.

Com s’obté el sucre invertit?. A) Per fermentació de la glucosa. B) Per condensació de la fructosa. C) Per hidròlisi de la sacarosa.

Què són els agents químics en els aliments?. A) Restes de productes químics com pesticides o detergents. B) Bacteris com la salmonel·la. C) Pèls o plomes d’animals.

Quina de les següents afirmacions descriu millor un coadjuvant tecnològic?. A) És un conservant que allarga la vida útil d’un aliment. B) És un ingredient que aporta sabor o textura a l’aliment. C) És una substància que s’utilitza durant el processament o fabricació d’un aliment per aconseguir un efecte tècnic determinat, però que no té cap funció en el producte final i no es troba.

De quines plantes s’obté principalment la sacarosa que consumim?. A) Blat i arròs. B) Canya de sucre i remolatxa sucrera. C) Patata i blat de moro.

Què és la sal comestible?. A) Sulfat de calci apte per al consum. B) Un conservant químic artificial. C) Clorur sòdic preparat per al consum humà.

Què significa l'acrònim NOAEL?. A) Nivell òptim d'absorció en espècies llindar. B) Dosi mínima amb efectes adversos coneguts. C) Dosi màxima/nivell màxim sense efectes negatius observables per a la salut. És a dir, quantitat de compost per sobre de la qual s’observa algun tipus d’efecte.

Què s'entén per "nivell d’ús" d’un additiu alimentari?. A) La quantitat mínima que cal per notar el seu efecte. B) La dosi tòxica d’un additiu en aliments. C) Contingut màxim d’un additiu que es pot autoritzar en un aliment.

Quina recomanació fa el SCF (Scientific Committee for Food) respecte a l’ús d’additius alimentaris?. A) Utilitzar sempre la màxima quantitat per garantir l’efectivitat. B) Reduir al mínim la varietat d’additius utilitzats. C) Utilitzar el nivell d’ús més baix possible.

Quina és la funció dels additius classificats com a “suports”?. A) Actuar com a conservants per allargar la vida útil dels aliments. B) Substàncies emprades per dissoldre, diluir, dispersar o modificar físicament d’una altra manera un additiu alimentari, un aromatitzant, un enzim alimentari o un nutrient o un altra substància. C) Millorar el sabor dels aliments mitjançant l’aromatització.

Què significa el terme "BPF" o "Quantum satis" en el context dels additius alimentaris?. A) La quantitat màxima autoritzada d’un additiu en tots els aliments. B) Una mesura fixa establerta per l’OMS per garantir la seguretat alimentària. C) No s’especifica un nivell numèric màxim i les substàncies s’utilitzaran de conformitat amb la bona pràctica de fabricació, en una quantitat no superior a la necessària per aconseguir la fi perseguida i a condició que no s’indueixi a error al consumidor.

Quin possible efecte poden tenir els modificadors de textura?. A) Pèrdua de sabor i textura en els aliments. B) Reaccions al·lèrgiques greus en la majoria de la població. C) Gasos i flatulències per fermentació per part de la microbiota intestinal.

Quin dels següents avantatges ofereix l’enginyeria genètica en comparació amb la mutació i l’encreuament sexual?. A) Permet obtenir noves espècies sense manipulació genètica. B) Evita completament els riscos associats a la modificació genètica. C) Permet treballar amb gens aïllats de manera controlada i superar la barrera entre espècies.

Quin és un avantatge clau de l’enginyeria genètica?. A) Fan que tots els organismes siguin estèrils per evitar la propagació. B) Garantitzen la desaparició de plagues sense necessitat de pesticides. C) Una planta, un animal o microorganisme transgènic bàsicament té una millora amb respecte a l’organisme de partida gràcies al transgen que se li ha introduït.

Quin procés de regulació segueixen els aliments transgènics abans de la seva comercialització?. A) No es requereix cap tipus de control si provenen de fonts naturals. B) Són objecte de controls exhaustius i revisions cada 10 anys, amb un procés individual per a cada transgènic. C) Es permet la comercialització immediata si han estat aprovats per un comitè científic.

Quin és l'objectiu principal del transgènic "arròs daurat" de segona generació?. A) Augmentar la producció d’arròs a gran escala per alimentar més persones. B) Pal·liar el dèficit de vitamina A en zones on l’arròs és la dieta principal,. C) Reduir la necessitat d’aigua per al cultiu d’arròs.

Què s'ha observat respecte al consum de shiitake crus o poc cuinats?. A) Reducció dels casos de dermatitis per al consum de shiitake. B) Increment dels casos de dermatitis per al consum de shiitake crus o poc cuinats. C) Millora en la salut digestiva gràcies als shiitake crus.

Quina millora s'atribueix al te verd en relació amb la salut?. A) Millora la funció renal. B) Millora la salut cardiovascular (MCV). C) Millora la digestió i l'absorció de nutrients.

Quines són les evidències sobre els beneficis de l'oli de coco?. A) S'ha demostrat que regula la glucosa i prevé infarts i Alzheimer. B) S'ha observat una millora en la salut digestiva i cardiovascular. C) No s'han vist beneficis en la regulació de la glucosa ni en la prevenció d'infarts ni Alzheimer.

Quina afirmació és correcta sobre la quinoa?. A) Es suggereix que millora la glucèmia. B) Provoca un augment significatiu de la glucosa en sang. C) Té efectes nocius sobre la salut cardiovascular.

Quins són alguns dels possibles efectes del consum de col kale?. A) Millora la funció renal i cardiovascular. B) Pot causar problemes de tiroides, renals i restrenyiment, i interacció amb anticoagulants. C) És altament beneficiós per a la digestió i el sistema immunitari.

Quins són alguns dels possibles efectes de les baies de goji?. A) Augmenten la capacitat cognitiva i la salut ocular. B) Poden causar al·lèrgies, interaccionar amb anticoagulants, ser contraindicades durant l'embaràs i causar insomni. C) Milloren la circulació sanguínia i la salut digestiva.

Com es produeix la fermentació en l’elaboració de la sidra?. A) Mitjançant bacteris afegits artificialment. B) Per destil·lació d’enzims naturals. C) Per fermentació espontània causada per llevats salvatges.

Què és l’hibridació a nivell molecular ?. A) La creació d’organismes genèticament modificats mitjançant tècniques de laboratori. B) La mescla dirigida de gens per obtenir una única combinació genètica. C) La mescla a l’atzar dels milers de gens de cada progenitor, de manera que la combinació amb els gens adequats serà minoritària.

Com es va obtenir el primer aliment transgènic?. A) Afegint gens d’una altra espècie per augmentar el creixement. B) Substituint tot el genoma per un de sintètic. C) Suprimint l’expressió dels gens que codifiquen poligalacturonases.

La temperatura de cocció general de la carn és: a) >65. b) 65. c) 74.

Que comporta el excés IDA habitual?. A) Caldrà reduir els nivells d'ús de l'additiu o limitar el número d'aliments en els que s'autoritza el seu ús. B) És poc probable que produeixi algun dany. C) Cap resposta es correcta.

Denunciar Test
Chistes IA